5.7.10

Ya Latif - Suatu Kaifiat

Sifu sifu Den suka sangat kalau Den melazimi zikir Ya Latif ini...Yang Maha Lemah Lembut/ Halus.

Ada baiknya dipanjangkan kepada umum kerana simpan pun nak buek apa ?


Biasanya diamalkan 1,000 kali sehari. Amat mudah.

Asasnya diamalkan sebanyak 129x at one shot. Memang itu kiraannya akan asma Ya Latif ini...


Untuk dijadikan suatu amalan yg manjur ..biasa diamalkan di pesantren pesantren dizikirkan sebanyak 129 x 129 yakni 16641x sehari selama 41 hari. Ini adalah suatu bentuk keilmuan dgn kaedah menjazamkan.
Namun tiadalah untuk zikir umum ianya mempunyai kaedah jazam yg tertentu.
Amatlah digalakan berzikir sebanyak 1000x sehari...tetapi kalau mampu buat lebih adalah tersangat di galakan.
sebaiknya jika di sejadah atau majlis zikir...tumpuan mata pada hatii..yakni ditundukan kepala kebawah menghala ke dada kiri...

Untuk hadiah Fatihah pula hendaklah di hadiahkan kepada SAQJ. Rujuk kepada tajuk Fatihah.

Kesan dari amalan memang berbeza...kekadang terasa sejuk...panas...bergerak2 ..berdiri bulu roma dll...ini menunjukan natijah cleansing
dan perlawanan yakni penolakan....


Sebaiknya zikir ini dibawa di lidah dengan nada yg amat mersik...sehingga menitik air mata..Zikir ini memang amat mudah meluruhkan hati yg ego dll...biarkan sahaja tangisan tersebut....sebagai kurnia dari Allah Azza wajjalla...hati yg keras pasti remuk, hati yg lara ditinggal kekasih pasti di isi dengan kasih Allah s.w.t. Den berani cabar sesiapa jua ...try berzikri dalam keadaan suci dari hadas...mengadap kiblat..di malam yg hening...mulakan dengan kaifiat fatihah....terus zikir Ya Latif...tanpa mengira berapa pun tetapi menggunakan tasbih samada dari batu atau kayu...tasbih hanya sebagai pemutar jari sahaja...suara semersik yg mampu.....pasti berjujuran air mata....




Ikhlas dari

Sifu segala Sifu

91 comments:

  1. Amalan yg bagus utk diamalkan..mekawseh tok.
    moga dapat ar cepat jodoh dan bertambah hensem aku nanti..hehe :D

    ReplyDelete
  2. Salamun Alaik,

    Naam.. dengan pecahan Lam, Tho, Ya, Fa.. Merangkumi 4 asas kejadian, 4 unsur kejadian.. Maka digabungkan dari halus dari Yang HALUS.. Ya LATHIF... Dizikir sama ada dengan nafas satu atau nafas bersambung-sambung..

    Ada betul ka? :)

    ReplyDelete
  3. muleh try depan cermin ni..huhuhu

    ReplyDelete
  4. Terima Kasih Tok, saya terima ijazahnya

    ReplyDelete
  5. sifu and otai sekalian lanjutkan benda ini untuk manfaat dunia akhirat...

    ReplyDelete
  6. tok...sblm nak ramadan ni xde kerrrr kursus2 tok?rasanya kalau buat ramai nak join neh...sape nak join...???meh angkat tangan

    ReplyDelete
  7. salammm...tok, ana pnh mmpi suh amal zikir ya latif sbnyk mungkin pd 1 ketika dahulu... tp ana xaml...sbb time 2 bdak2 agy... ana ttau pape...tp da baligh

    ReplyDelete
  8. salam...tok.. pd 1 ketika dulu, ana pnh dpt 1 mimpi suh ana amal ya latiff sebanyak2 yg mgkin...tp ana xamal... sbb time 2 ana bdak lgi... tp da baligh...

    ReplyDelete
  9. Syukran... Boleh tahu apa khasiatnya bila amalkan zikir tu..

    ReplyDelete
  10. Deng nak pakai ni la tok...koraih yo hati ni ni...aliff pon x nmpk2 lg...mohon bimbingan mu wahai tok guru

    ReplyDelete
  11. Hati bisa jadi tenang sekali...

    ReplyDelete
  12. salam tok dan kawan kawan sekelian....saya org baru di sini....minta izinkan amal zikir ya latiff ni...

    ReplyDelete
  13. Tok,dah start dah buat jazam al-fatihah ,dah 3 malam masuk malam ni,buat 121x sekali sitting.,beringgat nak buat sekali sitting, tengah dok baca fatihah rasa ada benda merayap kat kaki.Biar kan, tiba2 terasa benda gigit jari kaki ,rupanya lipan ! terkejut dan terus bangun siap bercakap dengan bini lagi,alamak fatihah baru sampai 100x ada lagi 21x ,teruskan juga la.

    ReplyDelete
  14. murid2 arwah t.g.hj ali seliau sampai kat ya latiff je sure zuq ..

    ReplyDelete
  15. salam...129x at one shot selama mn tok?...maaf

    ReplyDelete
  16. salam.... terima kasih tok.... bestnya

    ReplyDelete
  17. mohon perkenan amalkan amalan ni ye tok... bertambah lagi la amalan den. tq ea tok

    ReplyDelete
  18. trima kasih tok.. pohon ijazahkan kpd saya...

    ReplyDelete
  19. Bercermin dengan Ya Allah Ya Lathif te... ..rlior

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah
    tqvm ...Tok

    saya terima ijazah ini

    Lam, Tho, Ya, Fa.. Merangkumi 4 asas kejadian, 4 unsur kejadian..

    mohon pencerahan

    ReplyDelete
  21. SALAM.....


    Sifu & The Geng....
    Sifu...boleh bertanya jap..emm knp kena zikir sebanyak 129 ye Sifu? Klau kita berzikir..membenarkan dgn hati..tanpa kiraan..boleh x Sifu..dlm erti kata sebenar..zikir ikut hati..
    Pinta Pencerahan jap Sifu..

    "Sifu..Ajarlah ku Sifu"....

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah....trima kasih tok atas amalan ini...

    ReplyDelete
  23. ermmm...kalo wat 100x sehari tu...kurang mujarab ker tok?...laa nie baru depa tau angka mencecah 1000 maaa

    ReplyDelete
  24. zikir ni byk diamalkan oleh org2 ahmadiah di n9...dah lawa la blog ni...hehehe

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah.....terime kasih Tok...

    Tok Belagak mcm tau2 je ati den ni keras....jgn kata semayang tonggang langgang....semayang pon x buek....

    ReplyDelete
  26. terima kasih tok atas pencerahan....

    ReplyDelete
  27. Elok benar dimulakan dari sekarang..sekarang pun dah nak dekat ramadhan..masih ada masa untuk lembutkan hati

    ReplyDelete
  28. Zikir Ya Latif kalau dibuat ditengah malam...pasti meruntun hati..kalau di buat secara jemaah boleh fana....

    ReplyDelete
  29. Sebenarnya 100 atau 1000 bukan masalah..yg penting istiqomah

    ReplyDelete
  30. Biasanya kalau sudah ada pesanan dalam mimpi itu maknanya memang
    1. Amalan keluarga
    2. Keturunan SAQJ

    ReplyDelete
  31. Zikir Ya Latif hendaklah dilafaz antara dengar dan tidak...lembut dan tidak keras...

    ReplyDelete
  32. salam... ye ke tok? keturunan SAQJ 2 ape tok?? maaf tok atas kejahilan sy....

    ReplyDelete
  33. den nak amal.. mntk ijazah tok.. hu3x..

    tok,pesantren tu apa?

    ReplyDelete
  34. Alhamdulillah lupa ubatnya ingat...terima kasih Tok...Silaturrahim

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah .. terima kasih Tok ... Ramadhan pun sudah semakin hampir

    ReplyDelete
  36. Salam berbahgialah mereka yg berserah pada hukum Allah BUKAN hukum karma.....

    ReplyDelete
  37. Assalammualaikum Tok.....

    bila di amalkan zikir Ya Latif ini nafas den terasa berat...terpaksa berenti sesaat utk amik nafas...nak dpt 129x one shot payah...den dah dpt buat 129x...3x den buat tp ade berenti kejap la sbb nk amik nafas...mcm mana ni tok???

    ReplyDelete
  38. TQ tok, saya terima ijazahnya

    ReplyDelete
  39. ha.ha..Gelak2 sombro...Mak aik..Pandai tinggal plak 21 tu..Saje je lipan tu...lipan tu nak join sekali kut..Kacau stim plak..Siap panggil mini..hehe..Gelak den dgn post sombro..Bukan mudah nak beramal kang satu masa siap kakpon yang datang mai...TAk gitu sifu qiyai belagak..

    ReplyDelete
  40. Salam Tok pasal hukum karma dan komen ini minta di delete kan....saya tak kenal mereka wasallam tak adil bagi diri ini

    ReplyDelete
  41. SALAMUN ALAIK terima kasih kayuh terus buat dan rasa.....Ya Lathif 1000X kesannya amat cepat.....Al Fatihah buat Ruhani Sidi Abdul Hamid

    ReplyDelete
  42. Melafaskan zikir Ya latif tak semsstinya senafas untuk 129x tu....cukup sekadar minimum untuk dilakukan zikir itu sebanyak 129 sebagaimana mengikut kiraan nama Allah tersebut..ia seprti zikir katakan subhanallah..selalu dibuat, 33x...begitulah Ya Latif...kecuali memang kita nak buat 1,000 x seprti mana yg selalu jemaah Darul saka amalkan dalam Aurad...

    ReplyDelete
  43. terime kasih tok....akan den cube yg terbaik...

    ReplyDelete
  44. Belum buat lg dah nangis Tok...Sob sob

    ReplyDelete
  45. Sifu kalau lebih bleh dari 1000x tu muleh sifu...Minta pencerahan..

    ReplyDelete
  46. السلام عليكم

    Terima kasih tok di atas amalan n kaifiat yang diturunkan. semoga banyak lagi amalan dan wirid yang tok perturunkan menjelang ramadan tak lama lagi.Setelah mengamalkan beberapa wirid n zikir badan saya selalu berdenyut2 di seluruh badan, tak kira masa n ketika..apa tandanya tok...

    ReplyDelete
  47. salam...zikir ya Latif x perlu jazam ke tok...kalau jazam bagaimana? maaf..

    ReplyDelete
  48. mohon ijazah utk amaln ini dr tok...

    ReplyDelete
  49. Salam Tok...

    Mohon diizinkan untuk ijazah Zikir Ya Latif...Jazakallah Khairan Tok...

    ReplyDelete
  50. Salam Tok,

    Afdhal Zikir (Laa illaha illallah) tak nak turunkan ke Tok?

    ReplyDelete
  51. tok minta izin amalkan ikut kaedah asas DS selama 40 hari dgn bilangan 1000x mcm zikir Allah....

    ReplyDelete
  52. Zikir tu kena turun secara "Beradap" sendiri mau ingat....."berhadap-hadapan"

    ReplyDelete
  53. mati kote .....golagat org tua2...hok3
    ap2 pon...ya latifu yalatif...yalatifu yalatiifff

    ReplyDelete
  54. cantik pencerahan qiyai belagak..

    ReplyDelete
  55. saya terima ijazah ini..... tq

    ReplyDelete
  56. tok.. saya terima ijazah ini untuk diamalkan... tq

    ReplyDelete
  57. sudah la tu umar...org dh xcaya kan lagi ko fitnah2 tu...sape leh caya org yg putar2 belit ni...ade je nk cr sebab...

    lepas ni confirm ade lagi la tu topik br die bukak lak....

    ReplyDelete
  58. maha suci Allah yg menguasai segala sesuatu dan bukan sesuatu...yg nyata dan yg ghaib...yg ada dan yg tiada...yg hidup dan yg mati,di hidupkan dan dimatikan semula...kemudian dihidupkan lagi untuk selama2nya....

    peliharalah ilmu Allah sebagaimana engkau pelihara dirimu sendiri...

    ReplyDelete
  59. salam tok..sya pon nak amal jga ni..
    hafiz

    ReplyDelete
  60. alhamdulillah...saya terima ilmu Allah ini dari TB, shuran ya TB..sapa yang nak merapu kat sini dengan hormat kita mintak pi jauh jauh la, kita nak belajar ilmu Allah dari TB buat bekal di akhirat nanti ..tolong ya dan terimakasih byk byk atas kefahaman anda...

    ReplyDelete
  61. salam..saya nak mintak tolong saudara kat sini yg blh tafsir 2 mimpi saya

    1) saya mimpi diajar mengenai ayat penggerak oleh seorang vocalist kumpulan nasyid

    2)saya membacakan ayt2 suci or mgkn selawat sebelum melepaskan beberapa buah kapal layarke lautan..

    mintak tolong yan pandai tafsir bagi pencerahan...wasalam

    ReplyDelete
  62. umar si meroyan...gilo ke ekau.udah le tu merepek meraban

    ReplyDelete

  63. Salam, this is my first comment to new design DS blogspot and since came back fr Makkah Al Munawwarah.. :)

    ReplyDelete
  64. Salam tok. Semoga Allah sentiasa merahmati Tok sekeluarga. Mohon tok izinkan saya mengamal amalan ini. Wslm.

    ReplyDelete
  65. salam tok,
    sy ni tgh berjinak2 nak beramal ni
    mohon izin amalkan ilmu zikir ni ya tok
    benar seperti kata tok blegak. tatkala hati dah nak buat amal ibadat mcm mcm datang. malas la, tak sehat la, tertidur la sakit perut la.

    ReplyDelete
  66. Salam tok...kebanyakan amalan yg ada, adakah perlu dilakukan selama 40 hari? atau boleh kurang..kenapa mesti 40 ya?

    ReplyDelete
  67. masih menunggu seterusnya...........

    ReplyDelete
  68. Salam tok belagak.Amalkan ya latiff, bila dengar azan dan bacaan ayat suci Al-Quran rasa sebak dan menitis air mata.Tetapi bila godaan syaitan datang, saya tewas dipengaruhi rasa marah...."Bilakah tandanya akan zahir?Bilakah?......". Tapi bila marah hilang kembali semula berzikir dengan nama Allah Ya latiff.Allahualambissawab. Mohon pencerahan tok.

    ReplyDelete
  69. aii awat sume org sonyap yo.. kene langgar garuda ke

    ReplyDelete
  70. salam .. tok, saya terima ijazahnya.. tq.

    p/s.. saya geram sangat bila baca komen umar tu.

    ReplyDelete
  71. Den dulu main belsah je bila Guru kata 40 hari atau 41 hari..takda tanya apa2..just buat...LAtely kalau dengar bicara pakar Motivasi Dr. Fadilah Kamsan...meme ada baiknya ulangan 40 atau 41 hari itu buat memantapkan apa jua yg ingin di mantapkan..

    ReplyDelete

  72. betol2 liley kalau boring2 takde saper nak berbalas2 email, liley bukak video ceramah Dr Hj Fadilah Kamsah , dia kata kalau susah nak solat subuh, buat 41 ke 44 kali berturut2..insyaAllah seumur hidup tak akan tinggal solat Subuh dengan sengaja

    ReplyDelete
  73. salam tok blagak,

    nak wirid ya latif ni kat dlm hati ke atau lafaz dilidah, yg mana satu? minta penerangan terperinci.

    terima kasih sifu.

    ReplyDelete
  74. TB bole tafsir tak mimpi ni:

    1) Pas solat tertidur. Mimpi Sinar cahaya putih terpancar keluar melalui titik yang ada di tubuh dan dalam keadaan separa sedar (mamai) hati berdetik menyuruh baca bismillah 9 dan 20.

    2)Benda ni terjadi pas amalkan amalan ya latif dan doa, istigfar dan selawat, al ikhlas, al qadr dll pas solat.....

    3) Amalan bismillah 9 dan 20 jarang bawak...

    ReplyDelete
  75. sifu...sohih...baru test 10 kali depan laptop niha...sebak deeeeeerr...

    ReplyDelete
  76. Salam TB, org alim kata doa 40 org sama dgn sorang wali, nabi Muhammad jadi rasul pun pd usia 40 tahun, 40 hari bersamaan dgn perubahan kejadian insan dari nutfah hingga lahir kedunia. nak diri solat jumaat pun kena ada 40 org jemaah. lepas pantang (wanita) paling kurang pn 40 hari@44 hari. ada kaitan ke angka 40 tu dengan nak beramal?

    ReplyDelete
  77. Mohon diizinkan untuk ijazah Zikir Ya Latif...Jazakallah Khairan Tok...

    ReplyDelete
  78. Salam Tok Belagak dan kawan-kawn...
    Saya ni orang baru..dan lemah dari segi amalan..
    Saya mohon tunjuk ajar TB unutk saya jadi orang yang lebih baik in future..
    Saya mohon TB memberi ijazah pada saya apa-apa zikir/doa yang TB turunkan dalam blog ini..
    Terima kasih

    ReplyDelete
  79. Syukran sifu..

    mohon diijazahkan

    ReplyDelete
  80. Salam TB, mohon diijazahkan wirid ini.Timasih TB

    ReplyDelete
  81. alhamdulilah
    saya 1 bulan yang lalu di ijazahin sama kyi ane ya latif,,,,,

    ReplyDelete