27.1.10

Saka Yang Dominan

Orang Melayu terkenal membela dan bersahabat dengan Jin dan puako...
Sebelah Atuk pun ado sebelah Nenek pun ado...So bancuhan dari keturunan Atuk dan Nenek ini mungkin akan menimbulkan reaksi berbeza dan perkara berbeza...Ramai perawat tidak memahami bab ini apatah lagi pesakit...

a) Percampuran antara 2 jenis Saka menimbulkan Hibrid baru atau kalau Saka sejenis maka beranak pinak le mereka..Ini menerangkan kenapa waris masih hidup tetapi anak2 pun sudah ada saka.( Biasanya Pewaris mati baru saka berpindah ) Kata orang Rumah dah Sempit..pi..pi sana menyibuk je..abah dan mak nak beromen ni..lebih kurang gitu le senarionya.

Jenis Hibrid baru ni yg susah sikit..sampai kita yg muleh scan pun pelik...apa ke jenis punya JIN da...tak jumpa dilain tempat...

b) Ada juga Saka yg tidak SEKUFU atau tak Ngam..atau jenis Tiu Na Seng...Katakan Atuk saka Hantu Tinggi...Nenek Saka Pelesit...Memangle yg pelesit akan makan hati sebab tak dapat lepak kat cucu cicit pewaris...nak lawan dengan Hantu Tinggi...nanti kena pijak...So bila di scan hanya Hantu Tinggi saka yg kelihatan...Bila perawat buang...He..he...Si Pelesit pula dengan rela hati akan mengambil tempat...jenis cam ni memang leceh...DEn dah banyak dapat kes camni...tapi nak buek camno...Jaminan 6 bulan ma...ingat mau kasi naik sikit yuran...


c) Saka yang dibuang oleh mereka yang tidak Pro..ada saka menganggu..Bila terasa pening, perut memulas, badan sakit dan jumpa doktor pun kata ..Doktor cakap "From my diagnose there is no Jin or what ever" dan rasa berat dan malas beramal..

So kita pun beli le CD Ruqyah dan dengar...atau pun pi Jumpa Ustaz dan minum air doa..Saka tercedera..macam kena Asid bila dibacakan Ruqyah..Masalahnya cedera dia tu memudaratkan Tuannya sama..sakit perut ..kaki macam di cucuk2..last2 kita ingat sihir...Jumpa lagi perawat..minum lagi air doa...Kalau nak guna Rukyah ke hapa..pastikan ia mati...jangan biarkan ia tercedera didalam badan...sebab kita yang menanggung bersama...Kata orang Belanda..Ringan Sama di Jinjing..Berat Ko Junjung...Sakit ..Rasain lo...

d) Kalau yg jenis jurus ke sembelih...make sure mampus terus..sebab kalau tak..mereka akan berdendam dan mengamuk...biasanya kawan2 seasrama, sebilik, adik beradik, orang sekampung, setaman..akan lebam2 atau ada garisan halus di badan...Nanti orang ingat Sihir...Bila dapat diperangkap didalam badan orang yg kena rasuk..tak pasal2 bila Perawat tanya siapa yg hantar atau siapa Ibu ko..dia sebut nama kita..Siapa yang malu ? Mereka dan ahli keluarga Mereka yg malu...

39 comments:

  1. Wah hebat,memang hebat tok nie.. cepat sungguh tok mengulas kes nie .. Aduh ... parah nie nak paham pasal saka ni, tp rasa mcm dah paham sikit. Kena berhenti merukiahkan diri dan baca surah2 le cangini.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum Tok,

    tqvm Tok

    ReplyDelete
  3. oooo patut la hari tu........

    ReplyDelete
  4. Oooo macam tu ... detail tok huraikan... tq tok

    ReplyDelete
  5. hurm..mmg situasi saya la tu..dtg satu setel dtg lak berbondon2..

    ReplyDelete
  6. Itu namanya penternak saka yang berjaya...

    ReplyDelete
  7. Wah ada gak penternak Saka, org melayu nak ternak bab* tak boleh sbb terang-terangan, tp nak ternak sumthing gakk ... ternak lah Saka yer .. apa ke baa dal haa sungguh org melayu tuh ... kalau ternah Saka tuh bleh jadi jutawan ok gak ...setakat sedang2 gitu bek tk payah ..ingat takde org yg akan bangun utk hapuskan Saka ni habis-habisan ...

    ReplyDelete
  8. camne nk wat tok? x ley ke angkat keseluruhan humban tpt lain?

    ReplyDelete
  9. penternak yang tak sengaja kot... alih2 dah ada..

    ReplyDelete
  10. Camna nak cari..kalau mereka mai berbondong2 sekali mudah le kaut dan buang....ini ikut suka depa...susah ma...so asal datang je buang le...

    ReplyDelete
  11. oh pasal jaminan 6 bulan tuh kan .. bleh wat upgrade ke 3 thn terus tak with extra payment ker ... (kau ingat ni mcm beli komputer ker ..nak extra warranty local and international..dish sebijik kat muka aku) .. her her ... maaf soalan org kurang ilmu tok? ...

    ReplyDelete
  12. da jadi saka keturunan le plak..bukan sy aje yg kene..semua ahli kluarga kene..sy bukan nk sumer ni..kira mcm da fight mcm naruto da..aduh..sedih sy..

    ReplyDelete
  13. sabarlah mardiana ,ada hikmahnya tu nant ... apa kata hapuskan terus ilmu si pengupah yang buat tuh ... ;)

    ReplyDelete
  14. nk kata pengupah mmg bukan..nenek moyang2 dulu2 wat deal..da lama da bukan skarang ni aje..dr kecik2 dulu umur 8 thn..

    ReplyDelete
  15. bukan ker kita ada tok and jaminan 6 bln ... dah try ke blom? jaminan nie kira janji tau ... ;) maaf tok

    ReplyDelete
  16. tu la nak tunggu tok response pasal upgrade jaminan tuh bleh ker ;)

    ReplyDelete
  17. tq tok dengan penjelasan di atas..

    maksud tok...bila buang saka ni tahan 6 bulan je ke? aduh...masak2...boleh kata 3/4 ahli keluarga saya ada saka..macam mana penyelesaiannya tok?

    ReplyDelete
  18. yg sedihnya Tok...anak cucu la berhempas pulas membuang saka ni..jika kena pada perawatnya yg Alhamdulillah la...jika tak...alamatnya menanggung sampai akhir hayat la jawabnya..komen TOK pula bagaimana?

    ReplyDelete
  19. bukan tahan 6 bulan sendoh ... jaminan 6 bulan ..mcm beli barangan electric ada jaminan setahun ..kadang2 pakai puluh2 tahun pun tak rosak .. ha cangitu la jaminan tu ... dalam 6bln insyaAllah takdela .. kalau barang electric tu rosak seblum setahun selalunya... tukar ngan barang baru ..kalau kes ni wallahualam .. maaf tok tlg jawabkan pulak ...

    ReplyDelete
  20. Tok..dalam kes saya ni...agaknya kenapa saya dan anak yg sulong takde saka dan adik beradik yg lain ada saka? mohon penjelasan dn perkongsian info dari Tok untuk forumer di sini..

    ReplyDelete
  21. "liley said...

    bukan tahan 6 bulan sendoh ... jaminan 6 bulan ..mcm beli barangan electric ada jaminan setahun ..kadang2 pakai puluh2 tahun pun tak rosak .. ha cangitu la jaminan tu ... dalam 6bln insyaAllah takdela .. kalau barang electric tu rosak seblum setahun selalunya... tukar ngan barang baru ..kalau kes ni wallahualam .. maaf tok tlg jawabkan pulak ...

    tq liley..

    ReplyDelete
  22. salamssss .. .. saka pun boleh hybrid .. .. kalau dibawa dari satu generasi ke satu generasi .. .. dah berapa byk tu?! .. .. belum lagi saka luar yg sangkut .. .. tapi kalau pesakit dah buang dan datang balik atas pelbagai sebab, tak selesai selesai juga tu .. ..

    dlm byk byk saka, saka apa yg paling mudarat dan payah nak ditangani?! .. .. ;-) .. ..

    ReplyDelete
  23. hari ni liley dok baca citer dongeng tok kat blog .. asyik ketawa jer ..mcm betol2 tgk movie indon yg dongeng setiap hari ahad petang tuh ...terima kasih tok kerana mengceriakan sy yg selama ni depress ngan mslh sendiri ... :D

    ReplyDelete
  24. Tok..boleh tolong ajar macam mana nak kaut dan buang..kalau boleh matikan sekali benda tu.. ..jenuh juga kalau lps satu , satu ada...jaminan 6 bulan je...tp jaminan saya, masih valid lagi.. :) apapun kena bersedia la selepas habis tempoh jaminan tu..takut yg lain plak masuk ambik kesempatan..ajarla kat blog ni mcm mana nak kaut yg tak berkenaan tu..dan buang/matikan... terima kasih tok!

    ReplyDelete
  25. moral of the story,
    berhentilah belajar ilmu-ilmu yg melibatkan pendamping ni.

    Matinya kita, pendamping jadi saka utk anak cucu,
    lepas tu menyusahkan anak cucu pi berubat...

    kita ingat dlm kubur dpt le sedekah dari anak cucu, rupanya anak cucu dok menyumpah kita.

    Maka fikir-fikir para pengamal tenaga dalam seperti reiki, tendai dan seangkatan dgn nya...

    ReplyDelete
  26. Tok satu lagi saya nak tanya, kalau tanda sakit perut, perut rasa berangin..pening..tu tanda2 ada benda ambik tempat ke tok...saya lately ada tanda2 mcm tu..tapi selalunya bila saya zikir apa2 angin keluar(sendawa) smlm baru je muntah setiap sejam tak pasal2..perut rasa mencucuk,angin byk dlm perut..takde ribut takde angin tiba2 sakit..sebelumnya, tu saya sakit pinggang, nak bangun tidur mmg susah..mcm berat je kat pinggang ni...

    Alhamdulillah,harini beransur sihat..sebelum ni pernah terjadi kepada 2 anak2 saya...simpton dan sakit yg sama...tapi sehari je..lps tu Alhamdulillah sihat...

    Harini, nak bgn senang..ringan skit rasa badan ni, pinggang pun rasa ringan...sblom ni..hampir seminggu pinggang rasa berat...nak bgn payah terutama lps bgn tidur..

    ReplyDelete
  27. Rozaimy
    Bagaimana kita nak kenalpasti..ilmu2 yg dipelajari mempunyai pendamping....? saya takde belajar ilmu dari mana2 pun, melainkan amalan yg tok tulis dlm blog ni...saya cuma nak tau je..mana tau bleh buat panduan pada diri saya dan org lain..

    ReplyDelete
  28. Kalau dah keluar angin2 tu bagus le...membuang sisa2 sihir..bekas 2 saka dan sewaktu dengannya...

    ReplyDelete
  29. macamana pula Tok,
    kalau rasa
    pening ,sakit badan di sebelah kanan sahaja dan rasa nak muntah adakah ia jugak gangguan sihir atau pun sakit biasa?

    ReplyDelete
  30. Maksud 6 bulan...ialah kalau ada saka yg lain masuk menjelma menggati saka yg Dibuang....Saka yg DEn buang memang tak balik dah..kecuali kalau DEN simpan..

    ReplyDelete
  31. Tok, apa yg saya faham, saka yg Tok buang, mmg takkan balik dah..
    Bagaimana kita nak kenalpasti ada saka yg lain masuk menjelma mengantikan saka yg dibuang ? Terima kasih atas penjelasan tok nnt..

    ReplyDelete
  32. Senang je..klau ada saka blk kompem yg baru la kan?
    Peraturannya, yg lama x mgkin kembali....hehe

    jawapan nih memantu x lina...hih

    ReplyDelete
  33. Epal...
    Saya maksudkan yg baru,saka baru..bukan yg lama, yg lama mmg saya tau ia mmg takkan kembali.. :)

    ReplyDelete
  34. salam, tok
    pada kebiasaanyala kan Tok (minta tunjuk ajar) mana tempat nak buang kalu dah tarik-jin merasuk/buang saka supya dia tak leh nak masuk balik atau merasuk dengan lain org? minta di penjelaskan nya ye tok.
    pleassee tok.

    ReplyDelete
  35. salam Tok sifu and otai..Ese temberang sikit..(sekadar membantu)For bangau...buat pendinding diri(amalan rukyah ker,Kota kursi ker,Kota tauhid ke dan banyak lagi....atau memadailah dgn berzikir.ismul zat,fatimah and tauhid>minima 5000x..Tasbih yunus gak ler 1000X kalo mampu..Buek apo yang mampu..yang pasti Allah itu maha mudah..tak do membebankan hambanya....Insya.Allah BAgi penuh nur zikir dalam badan sampai tak do kekosongan dalam badan(zahir batin) melainkan dgn nur Allah...isi diri dgn ingatan pada Allah......Insya,Allah..Allah itu pelindung yang hebat..YA WALI...Sekian wasalam...

    ReplyDelete
  36. salam.
    terima kasi pada penerangan saudara skuad fisabilillah..
    daripada penerangan saudara dapat saya(memandai2 la pula nie)simpul kan= maksudnya..perawat tu kena mempunyai nur Allah, cukup zikir yg hebat..sehingga saka yg di buangnya tu tak berani nak masuk+kacau balik, kerana saka takut nek terserempak kali yg kedua(dengan perawat) cam tu kan.? hehe
    bagaimana kah ,bentuk dan bacaan doa @ zikir.ismul zat., fatimah and tauhid..dan mendapatkan ijazah tuk mendapatkan nya..hehe
    darulsaka Best!
    "saya mesti pilih~"

    ReplyDelete
  37. Wow...den nk belajar kota kota tu nnt ... Minta tunjuk ajar sifu..Skang ni bab ibu kota cinta lagi...huhuhh...sedey tol..

    ReplyDelete
  38. MACAM MANER NAK TAU SAKA ATU JIN???

    ReplyDelete