12.3.10

SIHIR - MALAM PENGANTIN

Hek eleh...biaso orang dulu2 suka buek pedajal...mak ayah dah sleep..sedaro maro dah titun...suasana dah sonyap..tingal sepasang merpati sejoli duk dak..duk dak..duk dak..Iolah upacara pecah tanah le katakan...

Tongah sodap2 bila sampai final part nak Piling jo...Dayung Patah...Hishhhh kecewa..Jenuhlah ditimang-timang..di jontik2 di belai2 tak gak mau dia naik..merajuk kut..hati berderau...yg Hero dah teraso kepalo dihenyak Steam Roll...Yg mini diam jo..nak merengek malu le pulok...so malam berlalu begitu...di pagi hari...Kuli dah bangun..Hero pun kata..malam tadi penat...tu pasal tak naik...he..he..pagi2 dah bangun..Towkey belum bangun...Mulakan balik acara yg terhenti...sampai nak Piling aje..zap...patah lagi..Aduss...tepuk dahi...

Sihir camni biasanya kengkawan je yg buek...saja nak pedajal kawan...lepas tu paginya ado yg kena golak...di ketawa kan kengkawan...kasar gurau...

Namun kalau dah lebih 3 hari tu bukan gurau dah...Tu mangkuk ayun namanya...

Banyak kaedah nak gurau camni..tapi make sure kawan tu jenis boleh buat gurau...kang berparang...

Dulu ada DEN terimo kes...DEN tgk omak budak jantan sendiri yg upah bomoh buek kat anak laki dio...mental punya mak...dah tak suka menantu...ada ke buek camtu...tapi kalau fikir balik..maybe dia ada niat baik...kira dia taknak menantu tapi dia nak pulangkan balik pada keluarga still intact ( Janda berhias )...takdolah orang suspek apo...cumo kelemahan anak jantan dio yg tak jantan...masalahnya dia buek pakai pisang emas...yg masak sebiji di atas peti...last2 terus mati...Omak dio terlupa buek caro pisang omas ni ada risiko...jangan sampai pisang tu layu habis atau dah tinggal kulit jo..alamat tak dapek nak nolong lagi...tak bercucu le makcik oi...


Itu ikut cara tradisonal le. Sebenarnya masih muleh di ubat...sebab pada hakikatnya pisang tu pun dari tiada menjadi ada menjadi tiada...So kita gunakan lah hakikat semua tu takda..yg ada hanya Allah jua...Ada orang cepat panik bila perawat kata..dah tak dapat nolong sebab mende2 tu dah musnah..samada daun keladi yg diikat tali kasut dan lain2...


Lazimnya kaedah jenis ikat, perawat kenalah prihatin sedikit...sedangkan tangan yg lama tertindih meja pun rasa kebas...inikan pula menda yang lama diikat tanpa ada aliran darah pastilah kebas...Walau sudah dipulih sihirnya...kenalah di alirkan kembali dan diadjustkan urat2 zakar tu. Kalau sapu minyak Kelapa Kotai pun ok...he..he..he..

Biasanya kes camni akan berlarutan. Meskipun pasangan tersebut berjaya melakukan upacara pecah tanah.. Antara kes yg den temui...suami terasa amat sakit seperti di garit jarum...lantas cepat berhenti. Isteri pula ada yg sampai tahap busuk hanyir sehingga terpaksa masuk hospital.

25 comments:

  1. syukur la aku tak kena camtu..kalau tak parah..:)

    ReplyDelete
  2. Terruk punya mak....Ish ish

    ReplyDelete
  3. aik dh ada posting baru, oits apa la dorang nie dengki tk habis... biarla .....

    ReplyDelete
  4. daun keladi ikat kat pisang tu...menggaru sakan la si kawan...he..he..he..lawak la tok lagak...

    ReplyDelete
  5. tok Belagak memang lawk ,tu le suka bc tulisaan tok, bkn shj penuh dgn ilmu, tetapi menceriakn....

    ReplyDelete
  6. Allah... bnyak ilmu tertinggal, 2 3 hari tak melawat dah tukar bab rupanya, tu dia sekali tok guru nak bagi...
    aku terima ijazah amalan selawat fateh dan amalan ayat 4...
    mohon tok guru redha dgn serta doakan mdh2an ada berkatnya... tima kasih tok...

    ReplyDelete
  7. uih bahaye nih.. tapi tok kalu guna tanduk kerbau...keras manjang le eh...

    ReplyDelete
  8. macam macam jenis sihir nie, sampai orang nak kahwin pun jadi mangsa, bahaya bagi bot bot kecil

    ReplyDelete
  9. Salam tok ,
    haii ...ni yg buek den makin risau nak kawin nii ... hehehehe.

    ReplyDelete
  10. "sebab pada hakikatnya pisang tu pun dari tiada menjadi ada menjadi tiada...So kita gunakan lah hakikat semua tu takda..yg ada hanya Allah jua..."

    terimo kasih Balogak. lamo dah Den memikir pasal maqam "Inna lillah" tu. sekarang pueh dah hati Den.

    ReplyDelete

  11. register seminar perawat cermelang yang akan di adakan tidak lama lagi ;)

    ReplyDelete
  12. mmg kasar gurauuu kawan2 gini...org tuh punyalahh bercita2 mau bercucuk tanam...sejak pas sunat dah ada azam....masa tunang dah pk dah nak buat teknik rusa minum air lah..apa lahhh...tup tupp kono plakkk...muhahaha..

    ReplyDelete
  13. Minyak kelapa kotai?? minyak ape tu tok? macam best je hehe...

    ReplyDelete
  14. salam..sihir ni sebenarnya usha syaitan supaya manusia ni leka,lalai,alpa n lupa.kalu da kena sihir..hilang la tawajjuh hamba pada tuhannya.mereka akan memikirkan sihir,sihir,sihir.." aku di sihir "

    ReplyDelete
  15. mohamad lum pernah kena sihir lagi kot?

    ReplyDelete
  16. tak semestinya...ada jua sebagai ujian allah s.w.t

    ReplyDelete
  17. tok, berile sepatah dua kata kt email.

    ReplyDelete
  18. aisehmen...
    nak buat perasmian pon kene dengki.
    hehe..

    ReplyDelete
  19. salam..saya lah org yg kena sihir sami buddha tahap gaban tempoh hari.nasihat saya,letakkan keyakinan n kesabaran dalam diri.sihir xde kuasa yg berkuasa ALLAH,Sihir takleh bg mudharat yg bg mudharat hanya ALLAH,ALLAH,ALLAH...MAKRIFATKAN Allah dalam hati..

    ReplyDelete
  20. Salam saudara Mohamad.hebat pengalaman saudara. saya pun pernah di attack 5-7 bomoh sekali gus. dari seberang pun ado. yg berat sikit ni ilmu org sakai. faham2 le bila 5/7 attack satu. tumbang beb. bila kita counter attack satu/dua bomoh tu lepak, si pengupah dok jumpa bomoh lain. duit banyak habis. last2 hayun Yassin. 2 org tali barut pengupah mati tiba2 tanpa sakit. sipengupah la ni dah kena sakit jantung. mereka ni attack nak buat 'anu' kita kiok, cepat marah dan nak pisahkan suami isteri, tak mampu berjalan (kaki tak boleh berpijak), badan gatal hampir berkudis/busuk, dll. La ni tak mampu rasanya nak berbomoh sbb duit habis. akhir sekali tawwakal pada DIA.

    ReplyDelete
  21. :D...anti devil..itu la yg sebenarnya yg Dia mahu..ingat pada Dia..bak kata pak mat abu >jgn lupa lirik, ingat Dia dalam hati...sampai mati< itu aja..
    mcm tok belagak kata...sihir jadi Allah izinkan sbb ujian..dan juga peringatan..utk kita ingat Dia..

    ReplyDelete
  22. salam geng semua..sekadar berkongsi..Apa2 yang berlaku..Sihir atau sebagainya..antara peringatan menuju jln Allah,ujian,bala dosa2 lampau atau kasih sayang Allah padanya..Klo yang lalai dan lupa tu-peringatan..kalo yang dosa tu-kifarah..klo yang beriman-darjat untuknya....kan kasih sayang bunyi yer tu....Tiada suatu pun yang kita lalui itu melainkan ada hikmahnya...Walau buruk sesuatu itu dimata manusia,tapi mata Allah itu adalah baik untuknya....klo yang Makam arif billah..Tiada tangisan pada mereka untuk menempuhnya walau baik dan buruk nasibnya..Pada makam muntaha...menjadi dia lebih mensyukuri apabila ditimpa Bala....Sperti story Nabi Ayub A.s...Adalah lambang kesabaran...Banyak para rasul dan wali berkeinginan menerima musibah seperti beliau..Tapi Allah tidak memberinya dan memberatnya seperti Mana Nabi Ayub A.S kerana darjat,ketinggian dan kemuliannya..Beliau bersabar dan bersyukur ape yang berlaku...sehingga geng iblis give up atas kesabarannya....Bersabar,berusaha,berdoa dan bertawakal...same2lah kita renungkan..Khas untuk diri ESE yang doif ini dan member semua....Wasalam

    ReplyDelete

  23. Bagaimana untuk medapat tahap kesabaran yang tinggi?

    ReplyDelete