2.3.10

SIOL DIRI - D.I.Y The Series

Bab ni kang ado yg keluar macam 2 dalil ke hapa...Walau apa pun mende ni dah banyak berlaku..dikatakan sakit kampung...Walhal orang bandar tu asal kampung gak...Orang melayu kita ada cara tersendiri untuk menanganinya...takdolah dikatakan sial diri ..itu bahaso mudah DEN...ado istilah kampungnya...


Mende ni pasti ada tanda pada pada badan masa bebudak lagi...dia macam tanda kelahiran..blue black kata orang Banjar. Orang2 tua dulu kalau depa tengok tanda tu ada pada cucu depa ..cepat aje depa buat persiapan untuk membuang tanda SIOL tu. Janganle tunggu sampai dah besar panjang...kulit pun dah tebal sampai menutup tanda tersebut. Maka amat sukarle untuk melakukan upacara tersebut...


Orang yg ada tanda begini...selalunya sering gagal dalam melakukan apa jua pekerjaan..selalu di benci orang, selalu di fitnah. Pada tahap yang Gaban...akan menyebabkan tempat dia bekerja menjadi malap...sehingga terpaksa menutup perniagaan. Maka setiap tempat yang di pergi bekerja sering kecundang.


Barang2 yang di perlukan untuk membuang SIOL...

1. Sungai yang mengalir.
2. Duri Limau
3. Kelapa Muda Sebiji
4. Kapas
5. Otak untuk menghafal ayat Al-Quran

Lazimnya warna tandanya blue black. Duri limau di torek sedikit di Tanda tersebut..jangan le tebuk...mampus pulak budak tu kang...syarat je..janji nampak darah sikit..dah ado..letak dalam kapas..

Baca Fatihah 1 x, selawat 1x, Ayat seibu dinar 7x, Alam nasyrah 7x. letak dalam dalam kelapa muda yg di belah bahagian bawah dan atas...tebuk kat atas dan letak kapas berisi duri limau berdarah...

Hanyutkan...di sungai...janganle di hanyut kat WET WORLD pulok...kang DEN sosah baru tau...

Kalau yg dah tuo...kulit dari putih melepak jadi sawo matang...yang dah tak nampak apo2 tanda...masih muleh di buek...selain merendamkan kepalo dalam PASIR...

118 comments:

  1. tok..den ade tnda lahir...kat blakang..kira tanda siol gak ker....tp smjak idop nih..xde lah cam siol ngat...

    ReplyDelete
  2. tp tanda tu bkan yg tok gambarkan...lain...

    ReplyDelete

  3. ishk ye ker, adik saya ada tanda hijau besar dekat kaki dia, orang kata itu tanda lahir.. ada kah siol diri yang Tok katakan, kalau betul saya nak suhruh dia g berubat, dia memang selalu ajer gagal dalam apa2,sian nengok dia, selalu pinjam duit ,tp dia pinjam duit ganti balik kira ok lah...

    ReplyDelete
  4. tok, bleh tau tak macam mana rupa tanda tu? ada warna ke, kalau ada apa warnanya? nak tahu sebab ada gak tanda kat badan yang agak pelik. kejab naik warna merah, kejab takde warna, kejab nampak, kejab tak nampak

    ReplyDelete
  5. SEMINAR PERAWAT CEMERLANG SIRI 1 2010
    3hb April 2010
    http://rozaimy.komputer.com.my

    ReplyDelete
  6. Diatas permintaan yang tinggi maka kami dengan rasa rendah diri ingin mengumumkan tentang
    Seminar Perawat Cemerlang untuk tahun 2010.

    Secara tentatif Seminar ini adalah seperti berikut



    SEMINAR PERAWAT CEMERLANG SIRI 1 2010

    “Asas Amalan dan Rawatan: Merawat Diri Sendiri dan Keluarga”

    “Menangani Masalah Gangguan Sihir dan Mahluk Halus”

    Tarikh: 3 April 2010 Hari Sabtu

    Masa: 930 pagi sehingga 630 petang

    Tempat: Dewan MBSA Seksyen ________

    Shah Alam, Selangor

    bersambung di....

    http://seminarperawatcemerlang.blogspot.com/

    ReplyDelete

  7. nak join sebab nak tengok Tok Belagak ;)

    ReplyDelete
  8. Salam Tok,

    Boleh terangkan macam mana nak pastikan yang itu tanda kelahiran atau bukan.
    Sebab anak saya pon ada tanda dipinggangnya.

    TQVM

    ReplyDelete
  9. setakat jadi tukang edar soalan bocor jer. ahaks. tarikh tu betul2 due date isteri bersalin. insyaAllah di lain kesempatan...

    ReplyDelete
  10. pejam mata nampak laa ..t.b..ehehe.

    ReplyDelete
  11. saya nak ikut seminar itu, tapi apa kan daya, jauh.Mesti best kan,rugi rugi.

    ReplyDelete
  12. berapa jauh tu gnola? saya boleh bagitau satu ilmu yg digelar ilmu 2 langkah.

    ReplyDelete
  13. kekadang nampak bebudak remaja sekarang banyk tanda siol di leher2..hehe..

    ReplyDelete
  14. tu lov bite... siol dlm nikmat.. hikhik

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum WRTH

    PENGUMUMAN:
    Pusat Rawatan One DarulSaka dan Tok Belagak akan bercuti dari 5 March ke 7 March ( Jumaat hingga Ahad ) .Akan dibuka semula pada hari Isnin 8 March. Terima kasih.

    ReplyDelete

  16. baru habis tresure hunt nie, office buat start jam 3.30pm tadi. Sesuka hati jer trsure hunt time office, tp tu la ketua HR pun ikut sekali..muhaha ... tp uhuks dapat hantar jawapan second last, sebab kitaorg saling jawapan betul2 baru hantar, group lain hantar dulu tp time hantar tu baru nak tulis jawapan elok2 ntah apa2 ntah ...

    ReplyDelete
  17. Pusat Rawatan One DarulSaka dan Tok Belagak akan bercuti dari 5 March ke 7 March ( Jumaat hingga Ahad )

    Ni yang Den tak berkonan dongan Usahawan Melayu ni. Baru ajo jadi Jutawan, makin banyak pulak cutinyo. Macam mano Malaysia nak jadi Negaro Maju macam Jopun?

    ReplyDelete
  18. agaknya kaedah ni boleh guna untuk alih tanda lahir jugak tak Tok? kalau tanda lahir tu di kawasan muka contohnya.

    ReplyDelete
  19. DS...DEN melawat pakcik2 DEN yg tenat...dan memagar rumah serta merawat orang di sana..

    ReplyDelete
  20. kuss semangat... maaflah kalau tersilap. iyolah, jadi perawat ni memang selalu kono attack. tak dapek kito, dongan pakcik2 kito pun kono sekali.

    Den doakan semoga semuonyo sembuh dongan segora. Allah melindungi semuo Perawat Islam dan umat Islam. takbirr..!!

    ReplyDelete
  21. yang orang dulu-dulu suruh tangkap sesibu/pepatung/dragonflyz soh cekau kat tanda tu sobab kes 'siol' jugak gaknya...

    ReplyDelete
  22. Ada seorang perawat ISLAM yg cuba membantu isteri seorang VIP yg bergelar Datuk telah di cederakan oleh Datuk tersebut bersama lebih 20 pengikutnya...pada hari Jumaat lepas..26.Feb 2010...report polis telah dibuat dan KES ini telah menjadi Kes Berprofil Tinggi

    Maka berhati-hati lah...risiko menanti...

    ReplyDelete

  23. Susah jadi perawat nie yerr, jadi perawat pada diri sendiri jer pun tak mampu den ..

    ReplyDelete
  24. salam tok berlagak...

    memang sahih tentang story Uztaz yg kena balun dgn datuk tu... memang jiran2 yang ada kat situ tak dapat nak buat apa2 pun, al-maklum ler mamat pengikut2 Datuk tu saiz bebesor belaka. Ni disaksikan sendiri tunang saya & keluarganya yg tinggal kat kawasan umah flat uztaz tu. Uztaz tu dah terpaksa pindah umah lak sekarang sebab2 keselamatan. Yg paling kesalnya umah uztaz tu dah tak bersih, siap jumpa tulang anjing dlm umah. ntah sapa punye angkara pun tak tau... menurut sumber2 angin tiup2 tak kencang, dipercayai dimagickan oleh tok moh siam, ntah ye tidak ALLAH saja yg tau. kesian... ada gak org VIP mcm nih.

    ReplyDelete
  25. persediaan mental dan fizikal tu perlu..bukan untuk perawat jek..tp seluruh orang2 disekelilingnya...keluarga, sedara mara sume ne siap sedia dari fizikal dan mental....kalo tapak dah kukuh sekurang2nyer org xdpt nk pijak2 kita....

    Pada ustaz tu sabar je yer....ni sume ntok memantapkan lagi ilmu yg akan dikurniakan olehNya kelak....

    *takut jadik perawat...errr ilmu pon tada lagi...cmne nk jadi perawat...wohhhhhaaaa~*

    ReplyDelete
  26. Biar lah depa dgn keangkuhan depa... Doa org yg dizalimi amat mustajab.... depa ingat depa nak hidup 1000 tahun atas dunia ni kot. Untuk ustaz tu saya doakan semoga Allah melindungi anda sekeluarga....

    ReplyDelete
  27. Ni yg jd masalah ke negaro kito. Golongan VIP dapek perlindungan dan bebas buek apo ajo. Kuasa di tangan meraka dan kroni mereka. Yg jadi aniaya dan kena zalimgolongan meskin/bawahan. Ramai budak2 melayu kito belajar silat la..kebatinan la..lopeh tu jd samseng. BUkan nak tolong sesama bangsa. Kalu kito tengok cerito hindustan ko..tamil ko...sebiji yg berlaku kek negaro kito.hehehe...sori la...emosi sikit bila abg belagak cerito kes mcm ni.

    ReplyDelete
  28. ..akan datang ketentuan tuhan ke atas mereka.. INSYAALLAH...

    ReplyDelete
  29. Datuk tu didengar mengatakan suruh membawa ustaz tu kedalam kereta dan bunuh serta buang dalam tasik...

    ReplyDelete
  30. Ustaz tersebut sempat menalifon seorang perawat Wanita yg sama menolong isteri VIP tersebut supaya keluar segera dari rumah bersama anak2...dikuatiri diserang....Ini memang very high profile punya kes...Ustaz berusia 65 tahun,,,diserang 20 lebih pemuda bagak2..

    ReplyDelete
  31. salam tuan umah..and kengkawan...lama tak lepak, perasan diri sibuk kot.. terangwulan, tahniah nak dapat baby, semoga dpermudah semua urusan.

    sian kat ustad tu..dia bukan along cuma nak tolong.. apa kata jadikan target praktis je samseng2 tu ngan tok cha tu skali, bagi jurus tanpa napas sama dia.... kalau depa samseng ada lagi yang samseng

    ReplyDelete
  32. SALAM Tok,

    rasanya Tok boleh bantu Ustaz tu kan...
    kasi lah sikit buah tangan kat VIP & org2 dibelakangnya trmasuk tok moh sekali
    kasi tersentak sikit jer Tok bukan kasi kaut dan buang terus

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Salam Tok DEN dan saudara2 sekelian, saya org baru di blog ni walaupun dah lama jadi pemerhati luar.. harap hati2 semasa buat kebaikan sbb ada saja pihak lain yg tk senang dengan kita.

    ReplyDelete

  35. Kesian lah perawat yg jadi sasaran.
    Liley pun dah banyak dengar orang2 kat sini meninggal sebab buatan orang... ishkk dasyat betullah manusia ni kejam demi kepuasan diri sendiri .. tunggula pembalasan utk mu ...

    ReplyDelete

  36. pembalasan dari Allah lah ... setiap yang baik atau jahat yang kita lakukan ada pembalasannya walaupun sebesar zarah ..

    ReplyDelete
  37. salam semua...Tak po...Bagi change dulu kat mamat datuk and the gang tu...org nak tulun tergulung plak ustaz tuh...lopas nih tergulung datok and the gang tu..Tak po kalo masuk kes polis..Kalo Allah ilham pada mamat ustaz tu solat hajat mai..Wo..wo..Wo.MANTAP.Nanti kang bagi pemerintah alam masuk campur...Huhu..Jgn melutut ler mamat datuk tu sudah lah yer...kpada datuk tu..Sudah lah yer...HEHE...

    ReplyDelete
  38. Salam semua. saya ada hajat nak minta tlg pada otai2/sifu2 yg ada kat dalam ni untuk guna apa cara (batin) supaya orang yg ada hutang dan sudah(berjanji)+ RM100K tapi tak bayar bila tanah dia terjual. kalau ada yg mampu 30% boleh bagi...kena buat agreement dgn saya. dulu saya tak buat agreement sbb kawan tu cakap takkan kawan pun tak caya, rupanya kawan makan kawan, hampeh.kes dah lama 8 tahun. dia dah bagi RM50K, baki dia ada RM100K lagi....

    ReplyDelete

  39. antidevil jumpa tok belagak terus,solat hajat, dua/tiga hari sure melutut kat hang ...

    ReplyDelete

  40. liley pun ada utang ngan org nie blom byr ... ngan mARA... ;)

    ReplyDelete
  41. Oooo..lum bayar yee..nanti kita solat hajat br tau..hehehe..solat hajat yeee..bukan main dia..

    ReplyDelete
  42. terangwulan : saya dari penang, ilmu apa yang anda terangkan tuh? ilmu 2 langkah?

    ReplyDelete
  43. gnola, ilmu tu adalah selangkah naik bas kat stesen sg. nibong dan selangkah turun bas kat stesen shah alam. jadi la ilmu 2 langkah. ekekekeke. gnola, fiy, saya pun kat penang.

    ReplyDelete
  44. iyo ko, den tak tau plak, jauh la tuh, den nie bukan ado duit pun. Tggu jo rezoki len

    ReplyDelete

  45. mlm td liley mimpi mak liley amik taik daru bunga apa ntah ,dia kata taik bunga tu boleh buat ubat,dalam mimpi tu liley ngan mak liley petiklah taik bunga nie,then mak liley suh lileu makan walaupun liley taknak makan...yer la taikk kan walaupun taik bunga..tak tahu la nama bunga tu nama apa...tp taik bunga cam bunga taik ayam,tp warna dia lain ... lps makan tu... terluek-luek la jugak,bila tersedar liley sakit perut ..camna tu.. tokk tolong tok ...

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum WRTH

    Pengumuman..Malam ni Tok Belagak akan berada di Kulim Inn di Bandar Kulim, Kedah. Sesiapa yang berhajat nak jumpa dia,sila datang terus ke Kulim Inn lepas Isyak..

    Pusat Rawatan akan dibuka semula pada Hari Selasa 930 malam.
    Terima kasih

    ReplyDelete
  47. hmmm dato pukul perawat ustaz.. sabar jgn tembak dato tu dulu... kita tak tahu cerita sebenar sbb bukan kita ada kat situ dan mengalaminya..kita hanya nampak apa yg kita nampak..ada sebab dato tu pukul perawat tuh bukan dia tak tahu boleh masuk penjara and hukum bunuh kalau ustaz tu mati tak kira la ustaz tu betul ke salah. well nampak macam dato tu samseng..but maybe ustaz tu ada buat silap besar kita tak tahu. bila camtuh..dato tu hati sakit arr..bila hati telah panas setan datng cucuk sikit je kasi msyuk baikkkk punya..so dato pun hilang pertimbangan ..meletup arr..manusia biasa la..so jgn dengar on plane view jek..we neber know..Allah knows best..peace..

    ReplyDelete
  48. well nampak macam dato tu samseng..but maybe ustaz tu ada buat silap besar kita tak tahu

    iyolah. ni macam cerito Nabi Muso tumbuk Orang Qibty, sobab orang Qibty tu dah bully samo Orang Yahudi. Tak pasal2 si Qibty tu kono tumbok sampai mati.

    Bilo jumpo kali keduo, ado lagi mamat Yahudi tu kono buli. Barulah Nabi Muso tau, disangka si Pembuli Qibty yang dulu tu yang salah, rupo2nyo si Yahudi tu sobonarnyo Trouble Maker.

    Ustaz tu, walaupun dah 65 tahun, tapi masih seorang lelaki. Isteri VIP tu pulak mungkin masih bergotah. Iyolah, isteri Orang Kayo. Jadi konolah siasat betul2, sapo yang salah. Zahirnyo, memanglah VIP tu nampak samseng.

    ReplyDelete

  49. hari nie boring lg , mcm nak cari sungai je nak mandi sungai tp kat cyberjaya nie mana ada sungai ... uhuks ... kolam reanng adala tp berklorin tinggi merosakkan kulit dan rambut

    ReplyDelete
  50. yapp..ada sbb dato tu buat cam tu..sbnrnya kalau kita kat tpt dia pun possible kita buat cam tu..entah laa..

    ReplyDelete
  51. perawat tu sekadar membantu.

    dato tu buat camtu sebab dia ingat dia power..

    upah orang pukul orang tua.
    memang kurang ajor..

    ReplyDelete
  52. HasbunAllah wa Ni’mal Wakiiiiiiiiiiiil.....

    ReplyDelete
  53. hoi lucky hoi semangka!tak tau cerita jangan memandai..kang buat dosa kering jer!!!

    ReplyDelete
  54. apasal pulak ekau boleh bagi Den dosa kering. ekau nak jadi Tuhan ke? tengok betul2 ayat Den tu.

    "siasat elok2".

    ReplyDelete
  55. ya betul...siasat elok2... harimau jgn disangka kucing..kucing jgn disangka harimau.....sbb tak tau cerita la kena siasat...

    ReplyDelete
  56. Ustaz mana tu? klu dia ada buat onar? kenapa perlu perawat wanita membantunya dalam merawat? tak payah la kan? hm..

    ReplyDelete
  57. Oh, mungkin kah ini kes marahkan nyamuk kelambu di bakar?

    ReplyDelete
  58. habis keja menyiasat tu ko punya keja ke! senang je buat sipikulasi!cakap je kena siasat bagai!tapi siap mereka reka cerita yg tentu pulak!begetahlah!ustaz tu lelakilah!kan lebih baik terima sebagai cerita tanpa ulasan tokok tambah!ke ko memang jenis suka menyangka nyangka!tanyalah tok belagak dulu!ni lebih sudu dari kuah,mana adap!

    ReplyDelete
  59. adehhhh..saber dong....
    jgn dok baloh sini....

    ReplyDelete
  60. oit liley dah zikir tahap rindu rinduan ye..:P

    ReplyDelete
  61. kau rileks aje kuyie. blog Belagak ni bukan tak pernah panas pun. sampai sekarang ip address aku tak kena ban.

    hello semarngising. kita uji satu2 hujjah kau dulu. pertama, mintak dalil kau bahawa aku pernah dakwa kerja menyiasat tu kerja aku.

    ReplyDelete

  62. lucky7, tu la kadang2 time kita zikir tuh kalau ada benda ngacau, kita sebut nama tok jerlintang pukang dia lari ....

    ReplyDelete
  63. hehe..appa raa..wakkaranai..

    ReplyDelete
  64. liley knp mcm cakap tu tak elok la...

    ReplyDelete

  65. firus apa yang tak elok, sebut nama tok pun tak elok ker

    ReplyDelete
  66. Saya pernah jumpa ustaz tu. perawat wanita tu pun saya kenal. isteri dato' (datin) ada berubat dgn ustaz tu dan ustaz minta bantuan perawat wanita tu, sbb dato tu buat dia mcm burung dlm sangkar emas.datin tu dari tak solat dah mula buat solat lepas jumpa perawat wanita tu. ustaz tu pula cuba buang barang mistik seperti tulang/kaki anjing dari dalam rumah datin tu. kata datin, dato tu bila masuk/balik rumah, bau badan dia bau hanyir atau bau bangkai. bila mandi suka berendam berjam-jam lamanya. perawat wanita tu pernah bertarung dgn bomoh dato secara ghaib dan bomoh tu kalah. bila tembelang bomoh tu mula pecah dia mula pengaruhi dato tu mengatakan bahawa datin tu berubat dgn uztaz supaya datin lepas dari ilmu hitam dato. apa lagi panas lah dato bila bini nak berubah dari hantu kepada orang. esok harinya dato pun apa lagi kerah 20 orang samsing tahi kucing pukul ustaz dgn anaknya. mujurlah seorang anak ustaz tu datang dari gombak on time dan keluarkan pedang menyebabkan samsing2 tahi kucing tu cabut. pada masa kejadian ada beberapa pesakit di rumah rawatan ustaz dan ada yg sempat ambil gambar guna hp dan dijadikan bahan bukti untuk repot polis.katanya dato tu org johor. biasalah org lelaki apatah lagi datin tu cun agaknya dan bila jumpa ustaz maka macam2 lah anggapan buruk dalam kepala.untuk makluman, bomoh hitam tu ada semasa kejadian dan saya diberitahu ustaz tu juga guru silat, tetapi bila serangan secara tiba2 langkah pun mati...apa taknya gajah pun kalau dah 20 org balun pun boleh mati. nasib ustaz tu baik sbb ada suara samsing2 tu kata bawa masuk kereta dan bunuh aje...masa tu lah anak ustaz tu sampai. Allah selamatkan ustaz tu. moral of the story sediakan payung sebelum hujan.

    ReplyDelete

  67. jgn cakap mcm tuh firus, tak baik ;)

    ReplyDelete

  68. eh liley nak g mandi sungai sendat kat ulu yam this weekend , jommmm ramai2

    ReplyDelete
  69. liley cakap sebut nama tok benda tu lari lintang pukang...

    ReplyDelete
  70. apapun, 20 orang balun sorang tua 65 tahun dah melampau, whatever the reason... jalan perubatan kena gak seiring ngan jalan makrifat n hikmat...

    ReplyDelete
  71. sebut nama liley Sungai pulak lari lintang pukang...kukuku..

    ReplyDelete
  72. peh... panjang dah iklan ni tok, siap ada serba sikit sepak terajang...nasib antidevil tlg selamatkan keadaan...sambung tok...

    ReplyDelete
  73. Liley, klu jin datang kacau, sebut nama Allah, pastu diaorg lari. Bru betul. Be careful.. (klu sebut hati2 nanti org ingat sorang blogger tuh, hehe..

    ReplyDelete

  74. wah2 Epal, sebut nama epal, air liur merembeskan enzim nak makan epal ...gitu ekk epal ...

    ReplyDelete

  75. Tarmizy-rwgch,
    Betul tu sebut nama Allah, tapi selain sebut nama Allah , liley memang sebut nama tok belagak, tk tipu betul, liley ckp " ... Kalau kau tak nak keluar dari badan aku aku akan panggil tok belagak bunuh dan siksa kamu, lps tu dah rasa ok .." maybe psyco kot atau perasaan je kot ekk ...

    ReplyDelete

  76. ada satu kisah nie dulu2 org2 tua cerita.. dia kata kalau ada apa2 gangguan , kalau org sheik atau kiyai tu takde, letak je gambar dia atau sebut nama dia semua jadi... wallahualam ... semua dengan izin Allah jua ..

    ReplyDelete
  77. fardhu ain......................

    ReplyDelete
  78. jgn begitu liley apa jua pun kalau sekali pun kita tak perlu ambil tahu cerita org dulu...kalau tu ramai dah selesai masalah...ada unsur kepercayaan agama hindu letak gambar selesai masalah...

    ReplyDelete
  79. Salam

    Update seminar perawat cemelang 2010,catatan urusetia 9 March 2010, yuran, cara pembayaran..sila lawati http://seminarperawatcemerlang.blogspot.com/
    Terima kaseh

    ReplyDelete

  80. hmm .. bkn pasal letak gambar then nak sembah mintak hajat ke apa..tu memang terpesong ... ini dalam kesusahan .. cth dalam cerita Sheik Abdul kadir al Jalaini, dua orang ibu dan anak dalam masalah di tengah jalan di kacau oleh serangan penjahat,berkata si ibu," Ya,Allah .. alangkah bagus kalau Sheik Abd kadir Al jalaini dapat tahu dan menolongku ".. mcm tu la ayat lebih kurang ... tetiba Sheik kadir Al jalaini terdengar keluhan si ibu tadi mealui ghaib dia ... terus dia hantar tongkat menolong mebelasah penjahat2 tadi dan terselamat lah siibu dan anak .... (Salam kepada Sheik Abdul kadir al jalaini)

    ReplyDelete
  81. Perkara2 aneh yg dikatakan ajaib mmg pernah berlaku, tp tak lah sampai kita leka nak tunggu bantuan2 ajaib dari sang rijalulghoib atau wali2. atau kita sampai menDEWAkan seseorang tokoh. apa yg berlaku atas kehendakNya. tidak semua dapat peluang macam yg diceritakan oleh kwn2. itulah yg dikatakan barokah/karomah seseorang tokoh yg diberikan Allah kemuliaan dan darjat hinggakan apabila disebut namanya semua makhluk Allah akan malu dan hormati tokoh2 tersebut. mallahu 'alam.

    ReplyDelete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

  83. Semua dengan izin Allah, ayat tidak memberi bekas spt yang Tok katakan ...
    Kalau ikut betul2 ihlas kita bermaal kerana Allah dan hanya utk Allah, baca bismillah shj. pun dah boleh berjalan atas air ... bkn semua org berkebolehan , setiap orang yg benar2 ikhlas beramal dengan izin Allah akan dapat bakat2 masing2,tidak semua orang akan dapat bahagian yang sama .. wallahualam ...

    ReplyDelete
  84. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  85. ye.. hakikatnya semua dengan izin Allah.

    ReplyDelete
  86. tul tu antidevil...jgn dibuat Istiqomah menyebut atau meminta bantuan mahkluk..bergantung penuh la pada Allah..kan lagi bagus kalau kita sebut - Hey jin mata satu..aku tidak gerun padamu..Allah Taala sentiasa bersamaku..pergi la kamu dgn kehendak/izin Allah..

    ReplyDelete
  87. salam...
    liley dan kengkawan...

    percaya kepada sesuatu ada 2 jenis

    1) percaya pertama - percaya wujud atau tidak 'sesuatu perkara' itu di alam ini.
    2) percaya kedua - berpegang di dalam hati (amalan hati) bahawa sesuatu selain Allah berkuasa (boleh memberi bekas).

    percaya yg pertama (1) adalah amalan zahir yang tidak menyalahi akidah asalkan tidak diamalkan oleh hati umpamanya makan ubat, penyakit sembuh. ia tidak salah dari segi syariat dan boleh dikaji akan kebenarannya. samaada benar atau tidak makan ubat, penyakit sembuh, tidak menjadi masalah kerana ia bukan akidah. hanya amalan zahir (syariat).haram menjadi amalan batin/hati(sbb ubat tak memberi bekas, dalam aqidah tauhid)

    percaya yang ke dua (2) - sekiranya percaya dan mensabitkan di dalam hati bhw 'sesuatu' memberi bekas, barulah jatuh haram. walaupun saintis membuktikan secara disiplin sains bhw makan panadol sakit hilang, ia hanya boleh dijadikan amalan zahir. jika hati mengamalkan kepercayaan tsb, barulah jatuh syirik.

    :. cuba tanya liley, sebut nama tok belagak, hantu lari tu dikira percaya yg macam mana? kalau ianya sebagai usaha ikhtiar, rasanya banyak dalil yang membolehkannya.

    umpamanya cuba kengkawan bayangkan kalau jin ygna kacau tu ialah manusia... lepas tu liley pon cakap "kang aku panggil pakwe aku tenyeh kau kang baru tau...." mungkin tak jadi isu camni kot sebab yg kacau tu manusia.. huhu jgn mara ye liley.

    rasanya kalo sesiapa nak kaji, boleh la kaji pakai alat pengesan aura ker... dsb. sbb ia mmg boleh dikaji.

    rasanya liley dah tak payah nak kaji kot :P

    ReplyDelete

  88. yang penting liley nak ihlas beramal , niat menjadi khadam .. bukan nak kaji nak memutuskan sesuatu itu betul atau tidak :P ... byk kojo den kat pejabat nie laie nak kaji ..
    Liley nak membetulkan diri nie dulu , never stopping to improve myself, semua dengan izin Allah .. jgn kufur nikmat yang di beri, bershukur,menolong orang yang dalam kesusahan. Setiap orang sama shj, yang berbeza hanya iman dan taqwa disisi Allah shj. Ingat semua terjadi hanya kerana Allah bkn sesuatu benda yang lain .

    ReplyDelete

  89. Panadol adalah item atau perantara, yang menyembuhkannya hanya Allah.
    Kalau sakit kepala tp hanya sekadar memohon kpd Allah utk sembuh tp tak buat apa-apa, tak makan ubat atau usaha2 lain, apa citer tu ... lu pk lah sendiri ...

    Nak kaya hanya memohon pada Allah tapi takde usaha, jadi angan2 mak jenin (maaf makjenin saper nama dia jenin)...

    Dah kaya sambil berkata lembu2 ni yang menjadi aku kaya kata si pertenak lembu pun salah ..walaupun dia usaha tetapi mengetepikan Allah yang memberikan dia rezeki dan jalan membela lembu .... lu pk la sendiri ..

    ReplyDelete
  90. pelan2 kayuh...semoga kita sampai ke dalam keadaan di mana HATI tidak lagi berbolak-balik. InsyaALLAH.

    ReplyDelete
  91. tolong org yg kena zalim pun besar pahalanya... tak jumpa lagi aku sesapa yang tetiba kena sepak kat anu dia senyum jer cakap terima kasih... tetapi Allah maha adil, doa org kena zalim ni mujarab...

    ReplyDelete
  92. kadang2 bila org hulur 100 tah dtg dr mana tah tetiba je bagi kita pun terima siap kata alhamdulillah lg...
    sesekali org bagi lesson/nasihat dengar la..

    ReplyDelete
  93. salam... liley, maksud saya liley tak payah kaji lagi... orang yang mempersoalkan cara awak tu yang kena kaji. sebab apa yang awak buat tu dah dikira tawasul. ok la tu... tawasul kan usaha.

    ReplyDelete
  94. saya pon pernah menyebut nama seseorang (orang alim) satu masa dulu masa kene gangguan.

    ReplyDelete
  95. pendirian Tok pasal tawassul rasanya belum Tok kupas dalam blog ni (walaupun pernah disentuh Tok dalam site lain). Rasanya nak citer bab tawassul dalam perubatan ni, Tok kena buat wayang lain. Besar budget tu, kena ada sponsor baik punya.

    ReplyDelete
  96. terangwulan: kasik la link kat sini. kurang2 ada manfaatnya pada yang lain, insyaAllah. TQ

    ReplyDelete
  97. Kenapa le mahal bebeno yuran seminar perawat cemelang ni. Tak mampu le saya ni, kempunan le nak berguru dgn Tok Belagak, uhuk2...Tak pe la, kena kumpul duit dulu ni.

    ReplyDelete
  98. Ustaz tu le yg kasi Ijazah Nurun Nubuwah...

    ReplyDelete
  99. Tawassul atau wasilah dlm terminologi moden disebut sebagai "recomendation" atau mohon barokah@berkat daripada mereka2 yg arif tentang bermunajat@berdoa kepada Allah. Maksudnya kita yg berdoa atau bermunajat kepada Allah diharuskan memberi salam hormat kepada "mereka2" yg menyampaikan cara2 bermunajat kepada kita. tanpa mereka kita tak tahu buat apa2. Allah menurunkan ilmuNya menerusi mereka2 ini. Ilmu turun dari atas ke bawah (top to bottom) hingga sampai kepada kita.

    Apabila bermunajat/berdoa kita kenalah respect pada mereka2 (bottom up) seperti ibu/bapa, guru2, ulama2, para wali2, para sahabat hinggalah kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w sebelum mohon kepada Allah. Ini adalah adab2 atau jalan(tariqat) dalam berdoa. sebab itu sebelum berdo'a disunatkan sekurang2nya berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w kerana kemuliaan selawat adalah merangkumi 7 petala langit dan 7 petala bumi. selawat fateh contohnya diamalkan sebagai pembuka sesuatu amalan*.

    Waimah malaikat,nabi2 dan para wali pun berselawat ke atas nabi, apatah lagi kita yang kecil ini. Sila rujuk buku Tariqat Ahmadiah (saya bukan ahli tariqat ini) dimana pelopor tariqat tersebut iaitu Sayyid Ahmad Bin Idris juga menerima selawat dan Istigfar Azimiah dari Rasulullah menerusi/berwasilah kan Nabi Khidir a.s. Untuk makluman Sayyid Ahmad Bin Idris adalah seorang wali Allah. wallahu 'alam.

    ReplyDelete
  100. asterik * tu tertakluk kepada terms and conditions ek antidevil? :-)

    ReplyDelete
  101. :D ..cantek..molek..antidevil..

    ReplyDelete

  102. tuk tuk tuk, Tok dah balik blom .. ;)

    ReplyDelete
  103. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  104. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

  105. oo terangwulan nak bagi kat tok msg secret ekk ..

    ReplyDelete
  106. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  107. untuk terangwulan: setiap selawat mempunyai darjat dan barokah/keberkatan (weightage) masing2. selawat fateh (pembuka)lazimnya diamalkan moga2 dibukakan (kunci/pintu/jalan) atau dipermudahkan Allah dalam usaha kita memperolehi hajat besar atau yg kita sedang usahakan. selawat Azimiah (agung)yg sesuai dgn namanya diterima terus oleh Sayyid Ahmad Bin Idris yg ditalkinkan oleh nabi Khidir bersaksikan nabi Muhammad s.a.w sendiri. wallahu a'lam.

    ReplyDelete
  108. Hari ini 10 Mac 2010 Sheikh Al-Azhar Sheikh Mohamed Sayyid Tantawi kembali ke Rahmatullah...Innalillahiwainna ilaihiroji'un. al fatihah..

    ReplyDelete
  109. Salam,bro and otai sekalian...kepada member2 semua...tak kisah lah klo liley guna name,tpi jgn sampai itikad lari sudah lah yer.Yakin pada Allah itu adalah segala2nya..Ni Ese temberang skit geng dalam merawat gangguan makhluk halus..Dlam rawatan meme dah tau ado gangguan dalam badan awek tu.Tapi apabila di baca rukyah,terkono plak dah,dio ikut sama,bukan tu aje dio baca terjeemahnya sekali..kang poning kepalo dah,terjeemahnya pula di huraikannya satu persatu plak tu..Macam pelajaran tasauf plak dah.(surat dan tersurat ma)...HEHE...Di mana tiada kesan pada ayat rukyah sebaliknya sama2 baca sekali,tersenyum bila memikirnya..Ape bila guna kaedah kebatinan tiada kesan langsung ma.....Meme Lut dio nih.dio dah pasang benteng untuk itu semua.Apo kata org tu sediakan payung sebelum hujan..dio dah sedia payung ma dah tau hujan akan turun,huhu...Setelah semua ikhtiar dilakukan..Terus geng mintak diri buat solat hajat dalam bilik..HEHE senjata Ampuh mukmin katokan..Direct terus ma kpd si pencipta...Disitu barulah ilham dari Allah datang berduyung..Fuh macam2 kaedah dah dibuek..setelah selesai solat hajat.Ilham datang..Tiba2 nampak ajo frame wali kat dinding rumah....wowo...selepas tu sambung balik rawatan tadi tu....Apabila guna ajer kaedah batin dio buat bodo ajo.(LUT)..apa bila kaedah rukyah dia ikut macam guru mengaji plak...baca sampai isinya sekali dihuraikan satu persatu...Hehe....Gelak bercampur poning kepala dgn kerenah dio nih...setelah bertungkus lumus menyelesaikan masalah Awek nih...Tiba2 datang ilham dari Allah,di pendekkan cerita,masa tu nampak kat frame kat dinding para wali2 yang tersohor kat dinding..Terus berdialog dgn makhluk ini..Wei ko kenal syeikh abdulqadir al-jaelani ker?Barulah nampak respon pesakit nih,pelanting plak dah ke kebelakang macam anjing kono tendang ajo..HEHE apabila mendengarnya dan pesakit tu terus menyatakan,Ya meme sy kenal dio tu..Beliau adalah sultanul auliya.Ketua para wali2 Allah...Asyik ajo dio kato jgn sebut name dio,Aku takut ma...Apabila disuruh sebut name Syaidina ali a.s..pesakit bergotar macam sejuk dikutub ajo nih..Pesakit pun berkata:Jgn sebut name Syaidina Ali tu sebab beliau adalah paling hampir dgn rasulullah S.A.W.(manusia agung katokan)aku tak dapat mendengarnya apatah lagi menyebutnya.Bergetar semua badannya bro..selepas tu pesakit berzikir raban2 dan terus syaitan nih keluar dari badan..HEHE...Barulah faham..ingatkan para jan jin jun yang ganggu awek ni..rupa2nya high class level yang menganggu awek nih dan mereka adalah makhluk halus dari golongan syaitan yang ganggu awek nih.. Patut lah liat sangat nak keluar....Maaflah kpd liley,tak kisah klo kito guna name mereka...Tapi yang penting ingatan,itikad,iman kpda Allah itu segalanya2..nih,sekadar untuk dikongsikan bersama...Disini ESE nasihatkan apa yang terbaik pada diri ESE yang daif dan member semua...wasalam

    ReplyDelete