17.8.09

Berentap dengan Dewa Langit Ketiga

Satu lagi produksi dari DARULSAKA Cinemascope Production House...Cuma kali ini dilengkapi dengan system True-DOLBY...Skrip masih di perhalusi..mencari pelakun dan pengarah sedang diiklankan...Susah gak nak buat cerita temberang ni..

Kisah berlaku di sebuah Galaxy...Ada seorang datang jumpa DEN.. Adalah dia amik beberapa amalan dari DEN...Dah lama DEN perhatikan dampingan dia ni...cantik..dewi ni, pakai macam puteri berkain kasa..siap mengerlip-ngerlip umpama cahaya diamond...Cumo DEN takan buka mulut...selagi dia tak bercerita...Akhirnya dia pun buka cerita...Lama dah Dewi ni duk ikut dia...Den tanya tau tak dari mana asalnya...Dia kata tak tahu...DEN kata scanle..tak jumpa katanya....

He..he...mana nak jumpa...Dewi ni langit tingkat 25...Scan dia belum sampai mana2 langit pun...dia tanya boleh buang ke..? den cakap DEN kan Dewata Raya...takan tak muleh..10 second je..tapi DEN cakap dia ada mengacau ke ?..Takde le pulok...Den kata biar dulu...SoDen kasi le amalan2 tertentu mengilap hati ..mana tahu terang lagi scannya dan meningkat...dari Scan Pandangan Dalam kepada Scan Pandangan Luar...selang beberapa bulan dia terasa makin tenang dan scan pun makin jelas...DEn tambah lagi amalan...Akhirnya dia sms DEN ....Scan dia tiba2 hilang gitu aje...

DEN pun tgk...oooo kejap lagi DEN buka balik...Puteri tu sudah start main Blocking2 le pulok... ( Inilah sebenarnya sebesar pengajaran...walau dengan siapa pun kita berkawan yakni dgn makhluk ghaib ni...Bila kerohanian kita mula meningkat..mereka bersa kurang selesa...waima pada permulaan mereka yang suka kita beramal...) Namun bila ikhlas sudah menerjah pintu hati...dorang dah gelisah...Maka mana2 yang dapat amalan dari mimpi dari Tok2 Syeikh hendaklah di tahkikkan dengan guru manusia..sebab khuatir kita beramal kerana pemberian Tok Syeikh Ghaib...sedangkan yang Nabi suruh kita kurang bersungguh mengamalnya...Suatu ketika bila kita dah beramal dengan ikhlas..mereka akan gelisah dan mengelabah..Kalau mereka belum mengelabah tandanya belum ikhlas amalan kita ..masih ada sangkut akan sesuatu imbalan atau ganjaran...

DEN warning Puteri tu...Agak-agak le..ini murid DEN...kang..kang...DEN body Slam baru tau...Lama dia tak ganggu...last2 Dia pula kena Ganggu...Ada Dewa dari langit ketiga nak mengorat si Tuan Puteri..Puteri tu beberapa kali menjelma depan murid DEN...Dia tak faham apa maksudnya...DEN tengok dia menolak cinta si Raja Dewa ...Yelah tak Sekufu ma...

Last2 DEN tengok ada 4 serikandi dok escort kemana aje puteri ni pergi...dari riak muka kita dapat agak...Puteri rimas...So DEN pun interfere...Hero ma...Puteri ni memang lawa beb...erra fazira tu tak kelas beb...cuma mini DEN je yang lawa...Kena up sikit...mana tau Mini baca blog ni...mau tidur luar DEN....Semuanya DEN kurung sekali Gus...Apa standard Dewi2 tu nak lawan DEN...DEn terus hantar warning terakhir...Without Prejudice....sekali lagi...DEN naik atas...Siap korang...Dewa dah kemaruk cinta...dia buat DEK aje....Siap ko...Satu Sayembara Antara Dewa2 dan Manusia akan berlaku...DEN dah cakap akan berlaku Amuk di langit ketiga...

Apakah yang terjadi...? Mampukah Manusia membelasah Dewa atau sebaliknya...kita ikuti sambungannya kelak.

Sebenarnya kalau DEWI Puteri ni mengadu kat Ayahandanya...Kejap aje setel...langit 25 pasti jauh lebih hebat...Tapi mesti ada internal problem between them...ala macam cerita JULA JULI..nak merantau kehapa..nak cari pengalaman...

Akhirnya satu sayembara...DEN pun tak pernah lawan the Whole Clan of DEWA...DEN tipun sifu DEN...pasal nak Rentap dgn Dewa2 ni..Dia kata OK...Cari pengalaman...
masa tu DEN suruh 3 scanner tengok dan menjadi saksi..yang seorang di negeri lain...
Sampai masa ketika...DEN...duduk di kerusi kantin sekolah...selepas Isyak..
DEN pun terbang...sampailah DEN diawang-awangan langit ketiga...Besar juga kerajaan Dewa ni...memancar2 Jubah Diri DEN...DEN turun slow-slow...Hek eleh...menjijikkan..berlendir macam air perlimbahan...hitam pekat...Busuk hanyir...
Tak Jadi DEN menjejakan kaki...SO DEN pun pakai la Kasut Terbang pemberian Seseorang ...jadi DEN jalan terapung-apung...

Murid tadi cakap..dari scan dia...Cantiknya penuh dengan Bunga-bungaan macam taman bunga cerita kayangan..DEN terkejut gak...Lantak le...DEN terus bergerak ke Istana...Umak Ai...besarnya kawasan tersebut...lebih dari 1000 kali ganda atau lebih ..besarnya dari istana Sultan Brunei.
DEN pun masuk ke Gerbang...berlendir2..menitis-nitis...meruap2 permukaan tanah dengan air perlimbahan semakin menyucuk2 hidung DEN

Ada commercial Breakle Pulok..jangan Marah..Astro pun ada ma commercial break...

Kelihatan manusia berkepala Kedai seolah-olah menjadi buroh paksa..di sebat umpama hamba abdi di zaman Rom dahulu...berbaris dirantai kaki...DEN memerhati dari kejauhan..Kelihatan beberapa orang berkepala Keldai sedang mengusung pembesar-pembesar Istana..bergerak perlahan-lahan menuju istana..Cis inilah rupanya manusia yang memperhambakan diri kepada keuntungan yang sedikit di dunia..akhirnya menjadi hamba kepada Dewa...roh gentayangan yang tidak diterima bumi....Entah dari zaman mana mereka ini semua...DEN terus masuk ke Gerbang Istana...berdesup...

Lantai yang cantik...DEN pun turun perlahan-lahan...Terus DEN di kelilingi Panglima-panglima istana...terpelanting habis semua..bila cuba menghampiri DEN...DEN terius bergerak ke balai menghadap...Raja Dewa bangun dan cuba memberi salam hormat...DEN cakap..sudah terlambat. Cukup sudah tempoh yang DEN berikan...Sekarang DEN hanya mahu membuat perhitungan...DEN terus hentak tumit DEN ke lantai Istana..Bergegar Istana..Tiang-tiang yang sebesar pemeluk orang dewasa..tumbang...berselirat...Raja Dewa cuba melawan dengan segala kesaktian yang amat mantap...tapi hampa..DEN pun tunggu juga kalau ada keluar api ke naga ke tapi seolah tiada apa-apa...terjadi..Api marak disana sini, hiruk pikuk kedengaran penghuni istana lari kesana kesini menyelamatkan diri. Akhirnya...DEN besarkan diri...terus DEN..gulung lantai Istana seperti mengulung tikar...Scanner cakap..mak aiii macam tu aje gulung...DEN pun terus menggulung keseluruhan Istana bersama penghuninya sekali...Sempat DEN merembat 9 Tempayan yang amat besar berisi harta...DEN campakkan ke kantin...dengan harapan kalau berjumpa manusia yang boleh menzahirkannya..kayolah DEN..Tamatlah sudah sayembara yang tak sampai lima minit pun...Kata orang Banjar "Not My Level"...

DEN turun balik....Scanner2 konfirm ada 9 tempayan naga..didepan kantin DEN...Boleh zahir ke kata mereka...Entahle..kalau ada manusia yang berkemampuan..patutnya boleh..Satu Tempayan DEN campak ke rumah salah seorang forumer di Paroi, Negeri Sembilan...Kalau tak ada yang berkemampuan...DEN kaya pada mata batin ajelah...Dah 2 tahun dah 8 tempayan tu ada...apo nak buek...

Tamat lah sudah cerita Dongeng Dewa Dewi...Sebuah Sinetron dari Darulsaka Bioskop.

17 comments:

  1. Ini dapek skrip kat Brunei tu ko Tok..?
    Apo citer Org Brunei mesti best nih..

    Den nak Test Screen boleh tak Tok pls..pls..pls...

    Jadi Pencaca Angkat Najis pun tak po Tok...plssss...! [-o<

    ReplyDelete
  2. Ni kisah lama...cuma ada saranan seorang teman yang banyak menerbitkan koleksi Misteri agar DEN membukukan pengalaman DEN...Tapi susahnya nak mengarang walaupun ianya cerita benar...

    ReplyDelete
  3. lama jugak menanti kisah baru hal seperti pengalaman Tamar Jalis dibukukan...sekiranya pengalaman Tuk Belagak dibukukan semoga bertambah khazanah ilmu perubatan Islam insya Allah...

    ReplyDelete
  4. Kalu nak novel meletup, dier kener masukkan elemen/unsur-unsur cinta sikit.Pasai, saya tengok novel-novel yang meletup kat pasaran skang kebanyakan novel cinta cam Novel "Ayat-ayat cinta" dan "Ketika Cinta Bertasbih" karangan Habiburahman El-Shirazy.

    ReplyDelete
  5. Semua elemen itu akan dimasukan oleh Editor ..Tuan Abnormalsuam

    ReplyDelete
  6. Alahai tak macho la ada bab cintan.. klau ada bab cintan nanti nak bace blog kena bawee tisu pulak..ahaha

    ReplyDelete
  7. Cinta x berbalas....

    Tok,Suh dia start moto ciow je la macam Awie dlm tragedi october..hujan pun hujanlah....

    ReplyDelete
  8. fuhh..langit ke 3 dgn langit 25 jauh maa..susah mau balik raya....

    harap dewa langit ke 3 cari jer ler org kampung yg sekufu...

    ps:tok belagak..cun mcm artis mana dewi nie? kalau mcm maya karin, bukan taste den..den minat juliana evans ke, diana danielle ke...

    ReplyDelete
  9. wa kan hero tua...macam Phobe Cates...

    ReplyDelete
  10. fuyuhh...ni kalau bawak ker Hollywood sure meletup punyer.

    ReplyDelete
  11. hehe suka baca citer ni....

    ReplyDelete
  12. heh... sampai kat aku, aku cincang-cincang jer... pastu hancur-hancurkan... pastu ambik kain cuking, kibas-kibas balik supaya tulang-tulang yang dah hancur tu bercantum balik...

    Tu ler prinsip editor buku...

    eehehehehe... kita tengok sama-samalah yek?

    ReplyDelete
  13. Aper la dewi ni ngan bapak sndiri pun x ngam...rumah busuk lak tu..ish ni msti gaduh sbb malas mop lantai..

    Tok klau dewa mengEsakan Allah juga kenapa x blh lepas langit 70? Ade sbb x..

    ReplyDelete
  14. Ooo camtu rupa roh gentayangan..hensom laa..

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Salam tok jikalau ada roh gentayangan yang berupa babi...masa kat dunia apa rupa amalnya? Atau ada sesiapa yang dilahirkan semula ke dunia(dunia manusia/dunia jin)dalam rupa babi?

    ReplyDelete
  17. Satu cerita temberang yang saya yakin kebenarannya dan sekaligus memperlhatkan pada kita kehebatan Allah Swt.

    Allahuakhbar!!!

    ReplyDelete