10.9.09

Kanser - Suatu Testimoni

Assalaamualaikum,

Tuan nak maklumkan pada Tuan - kakak ipar saya ade temujanji utk rawatan susulan anak perempuan dia di Hospital Melaka smlm. Dia dtg utk dpt laporan doktor mengenai jenis kanser anak dia tu...

Alangkah terkejut dia bila diberitahu anak dia dah takde ketumbuhan lagi. Tak caya sampai berkali2 dia tanya doktor tu - takut tersalah tafsir maksud doktor. Alhamdulillah, tak sia2 langsung saya bawa dia jumpa Tuan. Kami semua bersyukur kpd Allah dan ingin mengucapkan jutaan banyak terimakasih pada Tuan kerana sudi menghulur bantuan. Teringat kata ucapan kakak ipar saya sebentar tadi dlm telefon - SATU KEAJAIBAN TLH BERLAKU!!!...

17 comments:

  1. Teringat 4 tahun lepas..masa maksu saya mula2 kena kanser payu dara (dah arwah sekarang), semua sedara tak percaya bila ada perawat kata kemungkinan dia kena sihir. So g lah buat rawatan hospital..kena operate.. kimo..mcm2 lg doktor buat experiment. Masa tu lum kenal lg abg belagak.
    InsyaAllah lepas ni kalau saya ada kenal sapa2 kena kanser..saya rekomen kat darulsaka tuk operate. Yg penting kita usaha cari alternatif.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... tahniah tok belagak.

    ReplyDelete
  3. Boleh tak sape2 bagi alamat pusat rawatan abg belagak ni. Ada hal sikit nak jumpa dia.Dah check kat blog ni, tak de pun alamatnya.

    ReplyDelete
  4. tanye terus kat tuan punya diri ---> darulsaka@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..makin banyak lah kueh raya yang kita buleh makan tahun nih kat rumah tok belagak. tapi sepanjang tahun memang banyak kueh raya pun kat rumah tok.

    ReplyDelete
  6. AlHamdulilllah...

    MasyaAllahu kana wama Lam YaSya' Lam Yakun

    LaQuataiLLah Billah...

    Jgn lupa bw kueh sendiri sbagai hadiah..kesian kat Tok, larat mane nak jamu Org ramai...hehehe

    Adat Org Melayu jk bertamu bw hadiah...

    ReplyDelete
  7. Bawak jer Vanilla Coke 7 botol ( size besar yer).. hehe..
    Kuih Rayo serbo satu jenis.. Ok tak?..

    Den duk nunggu .. bila la Nasi Hujan Panas akan kembali beraksi >^.^<

    ReplyDelete
  8. Tok bagilah no tel saya nak tahu tempat berubat tok kat mana?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. PAkai e-mail kalau bab nak berubat

    ReplyDelete
  12. Boleh ke kita guna kaedah fana/binasa cam buangkan kaca kat tekak anjing yg suka nyalak utk buang kanser ni tok?

    ReplyDelete
  13. Syukur dpt knal Tok
    Klau nk kasi testimoni mcm ni mmg tak reti nk tulis..tp byk petolongan/pengetahuan yg Tok bg mmg yg x trcapai dek akalku...wuaaaa

    Tq Tok, Tuhan shj yg membalasnya......

    ReplyDelete
  14. Salam tok,

    Bulan 4 tahun ni keluarga isteri saya digemparkan dengan kematian adik ipar saya dan doktor sahkan Malignant Lymphoma atau sejenis kanser darah. Kanser ini dikatakan dah menyelaputi seleruh bahagian paru-paru (luar) kiri dan seluruh jantung adik saya.

    Kisahnya begini, 2 minggu sebelum kematiannya adik ipar diserang batuk2 yang agak kuat, puas di bawa ke klinik dan makan ubat batuk,walaubagaimanapun hanya sekejap saja ia berkurangan. Batuknya masih berterusan sehingga doktor klinik swasta soh bapak mertua xray di hospital kerajaan. Akan tetapi bapak mertua saya ni jenis tak suka tunggu lama2,maklumlah spital kerajaan, bertaunlah tguu. So,dibiarkan saja surat daripada klinik tu kepada spital. Bapak mertua mmg sayang anak tapi tak suka tunjuk2 sangat dari percakapan, dibawanya adik tadi ke spital swasta (cosmetic surgeon) kawan dia. Saya ingat di sana di akan di xray tapi langsung tak xray. Lagipun bpk mertua saya mmg tak nak,sebab risau sel2 adik akan mati jika xray. Jadi di buat operation buang kahak pada aparu2 menggunakan teknik camera laser tu. So lepas je wat teknik tu, ingatkan dah ok, tapi still jgk batuk2 malah lebih kuat. Maka pergilah bapak mertua bawak ke klinik yang mula2 dia pegi tadi, sampai situ kena 'sound direct' dengan kinik tu ape pasal tak pegi xray? Arwah sempat bercerita dgn saya lagi yang bpk dia still defense tak nak pegi xray smpailah dia agree bila doktor tu berkeras. Maka pergilah dia ke spital untuk xray di hospital S.....
    Balik je dari kerja aku terus pegi ke spital tu sebab bpk mertua aku kata result tak kuar2 lagi since 6jam. Dlm hati aku mcm nk marah jgk hosp kerajaan tu, tapi aku bagi peluangla dia nk define. Adik ipar aku ni dah aku aggap mcm anak sebab aku takde anak n adik pun. tahun lepas pun dia duduk rumah aku sbb mak bapak dia berpindah ke jb atas urusan kerja.

    Maka sampailah detik 11pm lebih kurang, doktor ICU yang dari tadi mundar mandir akhirnya sahkan adik aku bukan TB tapi ada sesuatu yang pelik pada paru2nya yang dipenuhi objek ketumbuhan yang besar, hampir seluruh paru2 kiri (bh jantung). Masa tu wife n kakak wife aku serta maknya takde mendengar taklimat tu, cuma aku dan bpk mertua je yang dengar. Bpk mertua aku dah goyang habis masa tu, terlalu kesal sebab tak xray dari awal. Aku tak boleh nak kata apa dah,kami merahsiakan perkara pada semua termasuk adik ipar sbb khutir ada kesilapan.

    ReplyDelete
  15. Malam tu doktor soh balik dan datang semula lepas seminggu(boleh ek macam tu dah tau serious). Aku syak macam ada yang tak kena, aku teringat pada bulan lepasnya ada ustaz yang datang memagar rumah pak mertua aku tu kata ada something yang heavy dlm bilik adik ipar aku. Tidak mahu berganjak setelah diusir berkali2. Aku minta dipagar umah tu sebab wife aku pregnant kali ketiga, 2kali sebelum tu keguguran dan ada saka yang mengaku memakan anak aku tu bila dia merasuk isteri aku. Tapi isteri aku gugur juga kali ketiga tu, dgn izin Allah. Masa tu tak terlintas pula kmungkinan saka tu akan menyerang adik ipar aku.

    2 hari sebelum di dimasukkan hospital semula, aku sempat bawa dia ke pusat rawatan islam ust S...aku bwk skali bpk mertua aku. Mak mertua aku taknak pegi masa tu saka yang control mak mertua aku tu mcm wat hal, smua dimarahnya, adik ipar aku yang sakit2 tu pun dimarahnya. Tapi malangnya ust tu takde pun wat sesuatu yang lain daripada sebelum ni, mmgla dipicit kaki adik ipar aku tu dia ada terasa sakit. Tapi lepas bpk mertua aku ceritakan ttg dignosisi doktor,ustaz tu pun soh jalani ujian spital dulu. alahai...bukan dia tak tau wife aku ada saka. So aku pun bwk balik adik aku tu dgn rasa mcm tak puas hati dgn keputusan dia, minum air,mandi limau,makan kismis untuk sembuhkan sakit tu.

    Sambung balik ttg adik ipar aku, Bila keadaan adik ipar aku tu makin serious sehari lepas tu,susah nak tido n tak boleh baring sebab akan sesak nafas dia kamibawa ke hospital swasta yang terknal di KL. Pada hal 3 hari lagi nak wat CT scan kat hosp kerajaan (lemb).

    Dihospital tu skali lagi dia dixray, kali ni lagi teruk. Doktor pakar xray tu tanya aku balik kat Xray tu "What is This?" dia kata ni ketumbuhan yg paling besar dia pernah tgk, dan dia syak pertumbuhan ni terlalu cepat sbb adik aku tak pernah mengadu apa2 masalah kesihatan sbl ni. Esoknya terus wat CT scan tu, dan lepas tu doktor2 pakar cadangkan operation untuk sambil sampel sel canser tu di bahagian leher kanannya. Doktor dah kata chances dia very low n risk is very high, sbb kmungkinan dia sukar bernafas semasa atau selepas operation.

    Aku cuba call ust S tu menyatakan diagnosis ust tu dan dia kata takleh wat ape, kalau dia dtg pun dia kan bacakan yat AQ n minumkan air je. Akhirnya aku pasrah je pada Allah,nak mintak tolong sape lagi pun tak tau dah. (Silap tak surf internet n jumpe blog ni)

    Pada hari operation tu, adik ipar aku gagal bernafas dgn sendirinya selepas operation selesai. Maka kembalilah dia ke Rahmatullah, meninggal dua orang kakaknya selain ibubapanya. Aku mcm tak percaya pada masa tu, masa isteri aku call adik tak bernafas aku suruh bpk dia azankan. tapi tak lama tu bpk dia call sah kan kematian adik iapr aku (masa aku dlm perjalanan
    ke hosp dari tmpt kerja).

    Jadi Tok, adakah kanser tu adalah kerja saka tu?

    ReplyDelete
  16. Kelmarin aku bawak isteri dan mak mertua aku berat di pasir gudang untuk buang saka tu. Semasa merawat mak mertua aku, saka tu mengaku dia ada mengerjakan anak2 yang gugur, tapi aku lupa lak nak tanya samada saka tu yang serang adik ipar aku bulan 4 hari tu. Kemudian isteri aku pula dirawat, kedua2 nya menyatakan bahawa saka tu adalah milik arwah nenek wife aku,mak kepada mak mertua aku. Saka tu diislamkan kemudia melafazkan ikrar untuk taknak ganggu anak cucunya lagi, cuma saka yang dok kat wife aku tu gangster dan agresif sikit sbb cuba menipu, berkali2 kata dia nak jaga wife aku, ust tu berjaya juga islamkan dan selepas jin tu beri salam dia terus keluar, ust tu soh pegi mekah,tapi wallahulalamlah dia pegi ke dak? Tapi nampak ada perubahan pada isteri aku n mak mertua aku, kurang nak naik angin , Cuma badan sakit2lah.

    Apa pendapat tok, mampukah saka tu balik lagi?

    ReplyDelete
  17. Saya mintak izin tok belagak untuk menjawab bahagian ni.

    Masalah Alias adalah benar berpunca dari saka. x dinafikan lagi.

    Mengikut pengalaman. Cepatlah mencari perawat untuk menyelesaikan masalah alias. Besar kemungkinan saka yang dimaksudkan akan mencari lagi keturunan sebelah alias. tetapi sekiranya berjumpa bomoh yang merapu mereka akan cakap ini hanyalah dugaan sebelum menjadi bomoh. walhal berpunca dari saka.

    ReplyDelete