2.11.09

DI BAWAH RODA KEHIDUPAN - D.I.Y The Series

Ramai yang berjumpa dan Email DEN bab kesusahan dalam hidup...Apa yang dibuat seolah2 tidak menjadi...berkasih ..putus ditengah jalan...Berniaga ..Modal habis..rugi pula..bersama isteri ..dayung patah ditengah jalan ( ni saja je, lauk tambah ma ).
Bertunang putus..anak2 buat hal...DI pendikkan cerita bak pepatah Melayu ada berkata
" SUWEY HABIS "...

Perlulah difahami...setiap insan ada roda kehidupannya sendiri..buak selamanya kita diatas dan biasanya "selamanyalah" kita di lenyek Roda Kehidupan..Penyek habis..Sudahlah susah kena penyek lagi...

Menghadapi hidup di kitaran terbawah roda kehidupan memang amat mencabar...IMAN serapuh habuk rokok...ditiup angin...bertaburan lah ia...Petua Sifu DEN ialah..perawat hendaklah menganggap seolah menolak kereta manual yg lemah baterinya...Perawat hanya berdoa setakat menghidupkan enjin sahaja...Menolak dan memastikan enjin berjalan lancar tetap pada diri pesakit...Bila engin sudah mula bergerak..pastikan tolakan semakin laju baru le boleh masuk gear 2...dan enginboleh dihidupkan...

Kaedah D.I.Y ialah mengambil limau sebanyak 6 biji...bacakan basmalah..selawat ..fatihah dan ayat seribur Dinar 11x bagi yang sudah jazam...kalau belum bacalah 41 x...Kemudian potong limau tersebut mengikut kaedah yg DEN dah ajar dalam blog ini...masa memangkah di limau itu berdoalah...Wahai Zat yg Ujud lagi Maujud.. ..DEMI KASIH MU KEPADA KU ..angkatlah SEGALA DUKA DAN KESUSAHAN dari diri ku ( sekeluarga )...Baca ayat iyya kana buduwa iyyakanastain ( ulang doa atas 3x ) lepas tu pada ayat Ihdinassirotolmustaqim ( masukan doa - Tunjukanlah aku jalan yg Lurus )...Tahan Nafas di perut...zikir ALLAH..ALLAH 33x dan hembus Hu pada limau...

Mandi sekali 6 biji limau tu....
sesudah mandi...buat le solat hajat..mohon murah rezeki dan sebagainya...sambil banyakan membaca ayat seribu dinar...

36 comments:

  1. Alhamdulilah...

    Semoga ramai yg akan mendapat manafaat termasuk saya.

    Sy pun kesian tgk org yg dah sakit, kena tipu pula. Duit melayang, Sakit tak hilang.

    ReplyDelete
  2. Shukor dpat tambahan ilmu. Teruskan Tok. Den pun sedang berusaha utk menjazamkan apa2 yg Tok ajar dlm blog Tok ni.

    ReplyDelete
  3. betul tu tok,ibarat orang yang jatuh ditimpa tangga.Sudah le jatuh, kena timpa tangga lagi.Sakit le nampaknya.

    ReplyDelete
  4. ya ya,dugaan tu tok,memg sejak azali allah dah tegaskan hidup didunia penuh dgn onak2 duri,kadang2 apa yg kena kat kita berupa balasan atas dosa2 yg lampau,ada juga hikmah yg tersembunyi,stiap sesuatu ada rahsianya.tp ini bukanlah alasan utk kita tak percaya pd kuasa allah,ada asbabnya,sy dulu pun susah giler,dari berduit smpai jatuh susah,smpai nak kuar rumah pun kena cabut fius TNB(tnb nak potong elekrik,xmampu den nak byr masa tu),kuar naik motor je,minyak keta mahal,bulan2 xdpt nak byr pulak,kang kena tarik pulak,last sy serah pd allah swt.belajar ilmu allah,doa2 murah rezki,amalan murah rezki,sedekah pd anak yatim(ini wajib kalu nak berjaya dlm bisnes),zakat(pelindung harta)nabi dah ingatkn ,takkan miskin umatnya kerana bersedekah,malah ditambahlagi rezki yg ada),jd inilah pendidingnya menghalang kita dr menempuh roda hidup dibawah ,den raso dah smpai masanya tok belagak turunkan pulak amalan dan doa2 murah rezki pd kito,sapo yg dah ado dpt tambah2 lagi,yg takdo inila masonya kito nak kecek ngn sifu kito ni(den panggil sifu sbb den pun byk amalkn apo yg tok bg kat blog ni),

    ReplyDelete
  5. ya betul tu...termasuk diri saya pun pernah alami jatuh bangun dlm kehidupan.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah terima kasih Tok..mohon izin pengamalan

    ReplyDelete
  7. Tok saya nak amal, mohon ijazahkan...
    Tq

    ReplyDelete
  8. Saya pun minta ijazah juga, TQ sifu.

    ReplyDelete
  9. apa pendapat tok dengan doa nurun nubuwwah menukar kunyit jadi emas?

    ReplyDelete
  10. Itu sebenarnya atas yakin..umpama dgn basmallah aje boleh berjalan atas air

    ReplyDelete
  11. salam saya pun tok...
    minta ijazah yer ... saya buat perlahan-lahan...
    nak jazamkan ayat 1000 dinar dulu. :)

    tq tok.

    ReplyDelete
  12. salam tok

    ada orang ckp baca basmallah sambil telan air liur.. lama2 dah sebati baru boleh jalan atas air.

    ke ada teknik lain ataupun teknik ni kurang tepat?
    tq tok
    tq tok.

    ReplyDelete
  13. Pertanyaan dari saya yg baru nak belajar merangkak nie.. Basmalah ngan bismillah same ke?

    ReplyDelete
  14. kata Tok Belagak ....

    "CATATAN : ....Basmallah ini banyak tahapnya...Namun asasnya perawat mestilah menjazamkan

    Bismillahirohmanirrohim 1000x selama 41 hari terlebij dahulu..baru ada emmmppphhh

    Kemudian baru beralih kepada Ibu Bismillah iaitu

    Ilahi unsurni ala aqdahi bihaqqi bismillah wabillah waminallah wa ilallah.

    Boleh juga di baca bismillahilazi.....samiul alim...

    Dan terakhir Basmallah Diri Batin

    Pilihlah mana satu "

    Rajin2la baca blog, blog ni dah macam kitab dah.

    ReplyDelete
  15. Tq saudara art.. Nampaknya saya terlepas pandang.

    Nak jazam basmalah nie 1000x non stop atau leh sambung2 subuh 200x zuhur 200x...


    Dulu dah try jazam tapi xikut procedure.. Main hentam jer.

    ReplyDelete
  16. ada guru bgt...amal la apa2 ayat/doa pun minima istiqamah 40@41 hari,jumlah jgn berubah..baru blh rasa rahsianya..tapi kalo tok guru ada bgt wat tempoh2 tertentu ikut jela...asal berguru..kwn pn setuju blog ni dah mcm kitab..baca pelan2 faham la

    ReplyDelete
  17. Art...Basmallah Diri Batin mcm mana bacaan nya? cari tak jumpa la. Kalau ada kekawan lain yg tau tolong tulih update kat komen ni.

    TQVM semua.

    ReplyDelete
  18. ishh... mana la hamba tau, Tok tak berkalam lagi...he.. hee.. hamba cut and paste je..
    Tok, hamba nak tanya gak, ibu bismillah tu, kalimah "aqdahi" tu, boleh bagi huruf arab dak atau maksud dia, nak lengkapkan terjemahan budak baru belajar yg tergantung ni "Tuhanku, tolonglah aku atas ...... dengan kebenaran bismillah dan dgn Allah dan dari Allah dan kepada Allah"

    ReplyDelete
  19. Terima kasih atas ilmu yang berharga nie tok, mohon izin untuk mengamalkannya, bukan saja yang ini, malah semua yang ada kat blog nie.. terima kasih tuan...

    ReplyDelete
  20. Takpa art..biar abg belagak lanjutkan. Rasanya ramai yg nak tau juga ibu bismillah dan basmallah diri batin ni. Samo ke dengan kunci bismillah?

    ReplyDelete
  21. Ramai yg tanya bab basamllah ..DEN kata cari dalam Blog...depa kata takde...DEN faham le...malas...

    ReplyDelete
  22. jeng...jeng..sekali tuk guru kata anak murid pemalas....perghhh macam kena steamroll da...

    ReplyDelete
  23. Salam Tok,

    klau nk buatkan utk family..setiap sorang kena mandi ke?
    Klau berlima= 6x5 =30 bj limau?

    ReplyDelete
  24. CATATAN : ....Basmallah ini banyak tahapnya...Namun asasnya perawat mestilah menjazamkan

    Bismillahirohmanirrohim 1000x selama 41 hari terlebij dahulu..baru ada emmmppphhh

    Kemudian baru beralih kepada Ibu Bismillah iaitu

    Ilahi unsurni ala aqdahi bihaqqi bismillah wabillah waminallah wa ilallah.

    Boleh juga di baca bismillahilazi.....samiul alim...

    Dan terakhir Basmallah Diri Batin

    Pilihlah mana satu

    - Tok Belagak

    ReplyDelete
  25. assalaamualaikum Tok, ambe nok mohon ijazah amalan ini. jazakallah

    ReplyDelete
  26. Assalaimualaikum,diminta tok belagak scan saya ni.
    Nama:Khairul Rizal bin Ibrahim(bapa),Che Wan(ibu)
    Tarikh dan waktu lahir: 8/12/1978, lahir pada hari Jumaat 3.25 pagi.

    Ada no.hanpon x?Saya xder komputer,ni no.hanpon saya.016-2804777 Rizal

    Sekian,terima kasih,wassalam.

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillahirabbilalamin....

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. bukan Aqdahi

    A'daaee....musuh2ku. Maybe typin error.

    Wallahua'lam.

    ReplyDelete
  30. tok saya ada persoalan ada kawan baik saya cakap tunjukkan jalan yg benar..
    apa beza pulak jalan yg lurus nie...

    sebab dulu saya ada guna perkataan jalan yg lurus kawan saya cakap dengan nada tegas..
    jalan benarrrrrrr

    ReplyDelete
  31. Salam Tuan kan Sayyid ini cadangan je kenapa tak minta "Sirathal Mustaqim" itu nama khas takyah lah tafsir takut nanti berpasir...

    ReplyDelete
  32. anak sedara saya terjemahkan...

    "tuhanku, bantulah aku atas akidahku (ketetapanku) dengan hak (kebenaran) bismillah dan dgn Allah dan dari Allah dan kepada Allah"

    aqdahi - dari kata aqidah

    ReplyDelete
  33. teringat guru sy ada berpesan jangan pisahkanatau diputuskan antara -tunjikilah jalan yg lurus iaitu jalan yg lurus/benar (terus smbg) (iaitu)jalan org kau anugerahkan nikmat bukan jalan yg dimurkai/sesat..control nafas..hihi...so tak de persoalan lurus dgn benar lg..leh kuar dari kotak was was ke tapak yakin..sekadar berkongsi harap allah menambahkan ilmu kita agar dpt kita menambahkan keimanan...=) tok klu adakurang sudilah top up2 kan...tq

    ReplyDelete
  34. tok, mohon ijazah untuk amalkannya.

    ReplyDelete